Проф. Мутафчийски стана първият българин, ваксиниран с трета доза на ваксина срещу ковид-19

0
130
Венцислав Мутафчийски Снимка: ВМА

Нямах никакви колебания, както и при „първата игла”, да си поставя и „трета”, написа той във фейсбук. 97% от хоспитализираните във ВМА с коронавирус са неваксинирани

Директорът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски станал първият българин, ваксиниран с трета доза на ваксина срещу коронавируса.

„С този вирус трябва да се води решителна борба“, се казва в съобщението на ВМА.

В момента 97% от хоспитализираните с инфекцията пациенти в COVID-зоните на ВМА са неваксинирани, се казва още в публикацията.

„Надеждата, с която посрещнахме 2021 година се оправда – ваксините на този етап са единственият начин да се защитим от коварното заболяване“, пише още в съобщението във фейсбук.

„Доказано е, че определен период след имунизацията защитата намалява. Затова нямах никакви колебания, както и при „първата игла”, да си поставя и „трета”, пише още проф. Мутафчийски.

И споделя: „Не остана човек, който да не се е „сблъскал” с вируса – лично или чрез свои близки и приятели. Всеки ден виждам колегите си в инфекциозната клиника, които се научихме да разпознаваме по силуетите им. Те забравиха какво е да работят без тежкото защитно облекло. Но в очите им все още се чете надежда, че хората ще си върнат вярата в науката и че заедно ще се спечелим тази война!“

Примерът на проф. Мутафчийски бе последван от негови колеги, общо 11 медици, които си поставиха допълнителна защита срещу COVID-19.