Прокуратурата даде на съд двамата полицаи, ескортирали шофьора с поршето, което уби французин на околовръстното в София

0
73
Полицайката Буба, снимана в чалготека. СНИМКА: ФЕЙСБУК

Не са изпълнили задълженията си и не са помогнали на пострадалите

Бившата вече полицайка Любка Гечева-Буба, и нейният колега Георги Малински, отиват на съд за това, че не са проверили Димитър Любенов, който с поршето си пиян и дрогиран уби французин на Околовръстното в София през септември 2023 г.

Двамата патрулирали на 25 септември м.г. Спрели мощното “Порше Панамера” на Димитър Любенов. Той си признал, че е пил алкохол. Дал на Малински 200 лева подкуп. Затова двамата униформени го ескортирали. Малко преди катастрофата, станала в близост до мол, се оттеглили, защото свършвал районът, за който отговарят. Въпреки това видели как колата удря отзад форда, в който се возели французинът Лоран Пети и съпругата му.

 

Ето и цялото съобщение на прокуратурата:

На 11.05.2023 г. Софийска градска прокуратура /СГП/ внесе обвинителен акт в Софийски градски съд /СГС/ срещу полицейски служители с твърдения за извършени престъпления по служба във връзка с настъпило пътнотранспортно произшествие /ПТП/ на 25.09.2022 г. на Софийския околовръстен път.

На следващо място полицейският служител Г. М. е предаден на съд за това, че на 25.09.2022 г. в качеството си на полицейски орган от състава на МВР, не е изпълнил служебните си задължения във връзка с контрол на водачите на МПС, да осигурят безопасността на движението по пътищата, с цел да набави за себе си имотна облага (да бъдат „почерпени“ със сумата от 200 лв. от страна на Д. Л.) и от деянието са настъпили значителни вредни последици – настъпило пътнотранспортно произшествие на 25.09.2022 г., в гр. София, ул. „Околовръстен път“ между лек автомобил, управляван от Д. Л. и лек автомобил, управляван от П. П. – престъпление по чл. 282, ал. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2 от НК.

На последно място обвиняемият Г. М. е предаден на съд за това, че на 25.09.2022 г. при непосредствена опасност за живота на четири лица, която опасност е възникнала вследствие на настъпило ПТП на 25.09.2022 г., в гр. София, ул. „Околовръстен път“, не им се е притекъл на помощ – да уведоми дежурната част на 06 РУ-СДВР за настъпило ПТП и бърза помощ, която помощ е могъл да им даде без опасност за себе си или за другиго – престъпление по чл. 139, вр. чл. 20, ал. 2 от НК.

Обвиняемата Л. Г. е предадена на съд за идентични факти относно престъпленията по чл. 282, ал. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2 от НК и по чл. 139, вр. чл. 20, ал. 2 от НК.

Предстои СГС да насрочи открито разпоредително заседание по делото.