Просълзих се в събота по обяд. Волгин и Искра Баева си говорят за… свободата

0
1144
Искра Баева Снимка: БНР

Знаете ли, радвам се, че им се наложи да говорят за свободата

Огнян Минчев

Огнян Минчев, фейсбук

Слушам „Политически некоректно“. Просълзих се – ей така, в събота по обяд. Волгин и Искра Баева си говорят за … свободата.

Тъгуват малко. Едни лоши хора, на които Волгин отказа да каже имената, се възползвали от неприятната ситуация между Русия и Украйна и искали да наложат цензура. Не искат да празнуват 3 март. Как така – ами свободата? Ами свещеното право на плурализъм, на различно мнение, на безграничен достъп до информация…

Бъркам си в ухото да не съм оглушал нещо, да не би да халюцинирам… Няма грешка – Волгин и Баева защитават свободата. Волгин, който за две десетилетия ежедневна стръвна пропаганда и манипулация по общественото БНР не е поканил нито един човек на различно от своето мнение. Нито един! Само великодържавна агентура, само великодържавна пропаганда – без изключение.

Баева, която успя за дълги години да проконтролира чрез Исторически факултет списването на основните учебници по история за училищата и старателно да ги почисти от какъвто и да е намек за престъпленията на комунистическия режим в България. Благодарение на Баева и на още двама-трима като нея днес три поколения млади българи не знаят буквално нищо за комунизма. Освен това, което са чували от родителите си, от бабите и от дядовците си…

Тези двамата се жалват, че в обществото има гласове, призоваващи да се ограничи великодържавната пропаганда на кремълския агресор в България. И кои са тези гласове? Баева знае – тя ще каже. Това са гласовете, които се отричали от миналото си. Защото искали да се възползват от настоящето.

И какво им е миналото? Като на всички други до 1989 г. Време, в което никой не е имал избор да бъде това, което желае. Да говори това, което мисли. Да работи това, за което има качества. Време, в което всеки един от нас беше собственост на държавата и нейната болшевишка идеология.

Ето, тези двамата днес говорят по Националното радио за свободата. Знаете ли, радвам се, че им се наложи да говорят за свободата. Защото когато един комунист и един великодържавен империалист си говорят за свободата, това означава, че земята гори под краката им. Когато те са на власт, те никога не споменават свободата. Никога!