Протест на лозари блокира движението край Слънчев бряг

0
41
Снимка: Нова тв

Настояват за спешни мерки, които да стабилизират сектора

Лозари блокираха за кратко стария път за Слънчев бряг в района на винзавода в Поморие. Браншовиците настояват за спешни мерки, които да стабилизират сектора в България, съобщи Нова тв.
Според изнесените данни от най-голямата браншова организация на производителите на грозде у нас насажденията само за последните две години са намалели в огромни размери – от близо 2 млн. декара до едва 300 000. По думите им производството у нас се свива и става все по-бутиково, след като и пазарът е залят от вносни вина на много ниски цени.
До този момент от Националното сдружение на българските лозари са провели редица срещи със служебния земеделски министър Христо Бозуков и зам.-министъра Явор Гечев, както и с Красимир Коев, директор на Изпълнителната агенция за лозата и виното, но без резултат.
Те настояват за спешни мерки за излизането на лозарския сектор от колапса, в който се намира в последните години. По думите им национални доплащания за сектора не само ще спасят лозарите в страната, но и ще повишат конкурентоспособността на бранша.
„Високата безработица, крайната бедност и обезлюдяването на селските райони са само част от предизвикателствата, за които лозарството, ако бъде подпомогнат, ще успее да даде и своя принос“, казаха от сдружението.