Денков за зърнопроизводителите: Няма да се извинявам на онези, които с помощите от ЕС и бюджета си построиха вили и си купиха яхти

0
163
Николай Денков

Правителството променя методиката, по която се разпределят субсидиите. От зърнопроизводителите те ще се пренасочат в по-голяма степен към производителите на плодове и зеленчуци и животновъди, и пчелари

Още на 25 юли се срещнах заедно със земеделския министър Кирил Вътев с много браншови организации. Тогава повечето от тях изразиха подкрепа за падане на забраната за внос на аграрни стоки от Украйна. Отделно от това министър Вътев се срещна пет пъти с тях.

Това заяви премиерът Николай Денков на брифинг в Министерския съвет по повод готвения за утре общонационален протест на зърнопроизводители и селскостопански работници.

До тях се стигна след като в петък парламентът реши да не продължава след 15 септември ембаргото за внос на аграрна продукция от Украйна.

Напрежението ескалира още повече след като премиерът Денков нарече зърнопроизводителите “терористи” с каквито той не преговарял.

Аз уважавам труда на всички земеделци във всички сфери и съм готов да работя заедно с всеки един от тях. С тези, които искат да решават проблемите заедно с правителството. Ако някой от тези хора се е почувствал засегнат от тези мои думи, те не са насочени към тях, готов съм да се извиня. Но има други на които не виждам за какво да се извинявам. Това са тези, които получават лъвския пай от многомилярдните помощи, които бяха дадени през миналите години. С тези помощи от Европа и бюджета те си купиха яхти, построиха си вили и скъпи коли и голяма част от тези хора сега са в сърцето на организацията на този протест. Не виждам за какво да се извинявам на тях. Призовавам хората от аграрния сектор в следващите дни да решат в коя от двете групи искат да участват”, така Денков обясни думите си от събота.

Въпреки това оставаме с протегната ръка и сме готови да преговаряме във всеки един момент, каза той.

Основният проблем вече е решен, добави Денков.

Решението се намира в споразумението, което беше изградено и обяснено от ЕК и Украйна. Два пъти разговарях с мин.-председателят на Украйна, тъй като неговата държава пое ангажимента да наложи ограничения на специфични групи стоки според държавите и техните изисквания, така че да не се пренасити пазара. От нас се очаква да определим по кои стоки, какви количества сме готови да приемем. Това е решение, което правителството иска да приеме след обсъждане със съответните браншови организации“, заяви премиерът.

Той обясни, че именно по тази тема първо земеделският министър, а след това и той били поканили организациите за разговор, за да обяснят смисъла на споразумението и заедно да търсят решения. Вместо обаче да се отзоват на поканите, протестиращите били поставили ултиматуми и заплашили със създаване на блокади в цялата страна.

Въпреки това оставаме с протегната ръка и сме готови да подновим диалога във всеки един момент, ако те са готови да се включат в конструктивен разговор с тях”, заяви Денков.

Категоричен бе, че в България няма и не са се допускали продукти, които не съответстват на стандартите и са вредни за здравето.

Има и ще има стриктни проверки по всички показатели на стоките, които се внасят от Украйна включително и на тези, които изглеждат рискови”, добави той и каза, че от 1 октомври миналата година, до влизането на забраната на 3 май БАБХ е проверила 575 пратки зърно внос от Украйна у нас.

Сподели, че в нито една от тях не са открити вредни вещества. Денков обяви, че правителството вече започнало работа по промяна на методиката, по която се разпределят субсидиите. От зърнопроизводителите те ще се пренасочат в по-голяма степен към производителите на плодове и зеленчуци и животновъди, и пчелари, допълни той.