Протестиращи земеделци: Министърът си е харесал няколко лакея и прави „сглобки“ с тях на тъмно

0
47
Блокадата на пътя пътя В.Търново-Русе продължи 4 часа Снимки: Дима Максимова/24 часа

Искаме оставката на министъра, защото той не може да се справи. Минаха вече 9 месеца, в които получаваме само обещания и прах в очите, казва те

Около 100 трактора, комбайни и други земеделски машини изкараха на главния път Велико Търново – Русе при село Поликраище фермери, несъгласни с постигнатото между властта и част от бранша споразумение. Недоволните блокират за 4 часа натовареното трасе за Дунав мост с искане за оставка на земеделския министър. „Министърът си е харесал няколко лакеи и прави някакви сглобки с тях на тъмно“, казват фермерите. Плашат, че във вторник се пренасят на жълтите павета в София.

„Първо, ние не знаем какво споразумение има в момента, всичко се държи на тъмно и е в ръцете на 3-4 представители на асоциации. Не сме съгласни с нещата, които се обсъждат, защото там няма залегнати нито подобрения, свързани със Зелената сделка, нито с улесняване на административната тежест, нито подсигурени пари за текущия период 2023-2024 г. „, посочи Цанко Цанев, представител на Асоциацията на земеделските производители и Говедовъдния съюз.

„Искаме оставката на министъра, защото той не може да се справя. Минаха вече 9 месеца, в които ние само получаваме обещания и прах в очите. Научаваме от медиите, че има гласувани 120 млн.лв., които трябва да се разпределят между животновъди, зеленчукопроизводители, овощари и всички отрасли“, коментират на протеста.

Казват, че са получили половината от парите, предназначени за животновъдите и стопани от другите чувствителни сектори, но това са пари от миналогодишния бюджет. „Някои са орязани с 50%, други с 30%, а има хора, които са проверявани и въобще не са получили плащанията“, допълват фермерите.

„От цялата работа нищо не ни харесва. Направиха ни писари, вместо да си гледаме работата, всяка година измислят някакви нови изисквания. Всичко скочи нагоре – торовете 2-3 пъти, препарати, семена, а цените на проодукцията падат. Да говорят глупости пред хората – какви милиони печелим, ние печелим само кредити, които едвам изплащаме. Никой не казва, че само една гума на комбайна струва 12 000 лв.“, негодува Петър Дундин, който обработва 3 хил. декара земя и гледа 120 крави.

До него е синът му, който завършил Бизнес и управление в земеделието и храните в Холандия с кратка специализация в управление на растителни култури в Англия.

„Те сега излизат там на стачки, защото тепърва започват да губят, а ние от години не печелим. Регулациите, които се опитват да прилагат, ги тормозят, а при нас влизат още по-тежко, защото не сме подготвени финансово за такива неща“, обясни младежът, който е част от семейния бизнес.