Протестно шествие на работниците от столичния транспорт блокира възлови кръстовища

0
43
Снимка: Tribune

Има нежелание да бъдем чути. Искаме финансирането да стане при актуализацията на бюджета. Протестът ни е икономически, казват протестиращите

В 8 часа започна протестът на работниците от транспортните дружества на столичния градски транспорт. Тези, които не са на работа, започнаха да се събират на три точки – на кръстовището на „Петте кюшета“, „Лъвов мост“ и „Сточна гара“, пише Tribune.

Малко след 08:00 часа протестиращите затвориха за движение“Лъвов мост“.

„Мобилността на гражданите е право. Тя трябва да се дофинансира. Това е скъпа услуга и трябва да има масирани инвестиции“, заяви пред Tribune.bg Екатерина Йорданова от съюза на транспортните синдикати.

„Има нежелание да бъдем чути, имахме срещи, но не ни чуха. Искаме финансирането да стане при актуализацията на бюджета. Протестът ни е икономически, изобщо не е политически“, категорична беше тя.

Йорданова допълни, че са искали протестът да започне в 7 часа, но са се съобразили с матурите и са изместили демонстрацията час по-късно. Тя подчерта още, че са информирали обществото къде точно ще има блокади днес, за да може всеки да си преорганизира придвижването.

„Настояваме за по-високи заплати, по-добри условия на труд“, заяви един от протестиращите пред репортер на Tribune.bg.

Те ще останат там до 9.30, след което ще тръгнат на шествие от трите места. Протестиращите ще се съберат пред Министерството на финансите. След това ще се отправят към Министерския съвет за продължаване на митинга и на протеста.

Работниците в столичния градски транспорт настояват държавата да дофинансира сектора и да компенсира загубите заради повишените цени на природния газ и на електроенергията.

„Поради провеждане на протест временно е затворено движението на кръстовищата на „Петте кьошета“, „Лъвов мост“ и „Сточна гара“. Част от линиите на градския транспорт, преминаващи през кръстовищата, са пренасочени по алтернативни маршрути“, информираха от Столичната община.