Путин положи клетва пред 2500 души, сред тях и Стивън Сегал, и обеща победа

0
71
Владимир Путин Снимка: БТА

Путин благодари на „героите“ от войната си в Украйна и изрази възмущението си от Запада

Владимир Путин започна петия си мандат като президент на бляскава церемония в Кремъл по встъпването си в длъжност, след като унищожи политическите си опоненти, започна опустошителна война в Украйна и концентрира цялата власт в ръцете си, пише Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

На официална церемония в Москва председателят на Конституционния съд Валерий Зоркин му връчи символите на президентската власт, включително президентския знак – златен георгиевски кръст с изображение на герба на Руската федерация и девиза „Полза, чест и слава“ на златна верижка, допълва Ройтерс.

„Ние сме единен и велик народ и заедно ще преодолеем всички препятствия, ще реализираме всички наши планове, заедно ще победим“, каза Путин, след като положи клетва.

Новият мандат на Путин, който вече е на власт от близо четвърт век и е най-дългогодишният лидер на Кремъл след Йосиф Сталин, изтича едва през 2030 г., когато по конституция той ще има право да се кандидатира за президент.

Путин използва първите мигове от петия си мандат, за да благодари на „героите“ от войната си в Украйна и за да изрази възмущението си от Запада. Русия „не отказва диалог със западните държави“, каза той. „Изборът е техен – дали възнамеряват да продължат да се опитват да сдържат Русия, да продължат политиката на агресия, непрекъснатия натиск върху страната ни в продължение на години, или ще потърсят път към сътрудничество и мир“, допълни Путин, цитиран от АП.

Руският лидер беше посрещнат с аплодисменти при влизането си в залата, в която присъстваха над 2500 души. Сред гостите имаше високопоставени членове на руското правителство, както и известни личности, включително американският актьор Стивън Сегал.

Церемонията по встъпване в длъжност не беше уважена от представителите на САЩ и много европейски държави заради продължаващата война в Украйна. Френски дипломат, пожелал анонимност, потвърди пред АП, че посланикът на Париж в Москва е присъствал на полагането на клетвата. Посланичката на САЩ в Русия Лин Трейси не дойде в Кремъл, а ТАСС съобщи, че тя е извън страната.

Това е петият мандат на Путин като президент. Двата му първи мандата бяха с продължителност по четири години, а след гласувани поправки в конституцията на Русия, те станаха шестгодишни.

Първият си шестгодишен мандат Путин започна през 2012 г., а вторият – през 2018 г.

След нови конституционни промени, приети през 2020 г., той успя да се кандидатира за тазгодишните избори, които спечели с рекорден резултат – 87,28% от гласовете.

Някои западни правителства заявиха, че преизбирането му е било опорочено, тъй като гласоподавателите не са имали реална алтернатива. Това обвинение беше отхвърлено от Москва, която твърди, че Путин се радва на огромната подкрепа на руския народ.

Въпросът сега е какво ще направи 71-годишният Путин през следващите шест години в Кремъл както във вътрешнополитически, така и във външнополитически план.

Руските войски набират сила в Украйна, прилагайки тактика на „изгорена земя“, докато Киев се бори с недостиг на хора и боеприпаси. И двете страни понасят тежки загуби, отбелязва АП.

Украйна пренесе битката на руска територия, нанасяйки удари с безпилотни самолети и ракети, предимно в пограничните райони. През февруари Путин обеща да изпълни целите на Москва в Украйна и да направи необходимото, за да „защити суверенитета и сигурността на гражданите“ на Руската федерация.

Малко след като бе преизбран през март Путин допусна възможността за конфронтация между НАТО и Русия, и подчерта, че иска да обособи буферна зона в Украйна, за да защити страната си от трансгранични атаки.

Популярността на Путин в родината му е тясно свързана с подобряването на жизнения стандарт на обикновените руснаци. Днес той за пореден път обеща проспериращо бъдеще на гражданите, но след нахлуването в Украйна разходите за живот нараснаха за много от тях.

Путин започна мандата си през 2018 г. с обещание да нареди Русия сред петте водещи световни икономики и се зарече страната да стане „модерна и динамична“. Но руската икономика премина на военни релси, а властите започнаха да изразходват рекордни суми за отбрана. Според анализатори сега, когато Путин си е осигурил още шест години власт, правителството може да предприеме непопулярни стъпки за повишаване на данъците за финансиране на войната и да окаже натиск върху повече мъже да се присъединят към армията.

В началото на новия мандат руското правителство обикновено се разпуска, за да може Путин да назначи нов министър-председател и кабинет.

Едно от ключовите ведомства, които привличат вниманието, е Министерството на отбраната. Някои анализатори предполагат, че досегашният му ръководител Сергей Шойгу може да стане жертва на правителствените промени, но това би било смел ход, тъй като войната в Украйна все още продължава.

Путин встъпва в петия си мандат без почти никаква опозиция в страната и днес даде знак, че ще продължи да заглушава критиците си. Той заяви на днешната церемония в Кремъл, че не трябва да се забравя „трагичната цена на вътрешните сътресения и катаклизми“ и че Русия „трябва да бъде силна и абсолютно устойчива пред всякакви предизвикателства и заплахи“.