Радев: Използват се всякакви методи за натиск върху България за вдигане на ветото на Северна Македония

0
79
Румен Радев Снимка: президентство

В момента в РСМ се води антибългарска политика с участието на политици, партии, медии, твърди президентът

В момента в РСМ се води антибългарска политика с участието на политици, партии, медии. Това заяви президентът Румен Радев на национална конференция на тема „Европейска перспектива за добросъседските отношения между Република България и Република Северна Македония“.

„Договорът за приятелство и съседство не се изпълнява. Съвместната комисия не работи… Не мога да направя компромис с нашата история и идентичност. Няма как да се съгласим с кражбата на история, с нейната подмяна и фалшификация“, заяви той.

Радев настоя за отварянето на досиетата на югославските тоталитарни комунистически служби (УДБА) до 1991 г. „Всички скъсахме със своето тоталирано минало, за да поемем по пътя на демокрацията, РС Македония не може да е изключение“, смята той.

Според президента европартньорите не осъзнават риска, който ще донесе македонизмът в ЕС.

„Използват се всякакви методи за лобиране и натиск върху България чрез нашите съюзници и европейските институции за вдигане на ветото за старт на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС. Натискът беше особено силен миналата година, това не се случи понеже двете служебни правителства отстояха позицията ни“, твърди държавният глава.