Радев на консултациите с ГЕРБ: Към първия мандатоносител се гледа с голяма надежда

0
65
Снимка: фейсбук

ГЕРБ ще подкрепи служебното правителство за покупката на вторите 8 самолета F-16

Президентът Румен Радев поздрави ГЕРБ с победата на изборите, но посочи, че това е и огромна отговорност, защото страната ни е в тежка криза и към първия мандатоносител се гледа с голяма надежда, че може да състави правителство. държавният глава започна консултации с парламентарните партии, първи са от ГЕРБ.

На какъв етап са преговорите и контактите с другите сили, попита още държавният глава и поиска ГЕРБ да му разяснят и идеята си за правителство за малцинството. Съставянето на правителство е важно не само за страната, но и за да се гарантира живота на 48-ото НС, което има да свърши огромен по обем работа, каза Радев. Обясни, че председателят определя дневния ред и приоритетността на законите.

Дали да бъде удължен срокът на бюджета, за да не се даде възможност за предизборно наддаване по изготвянето на нов, попита още Радев.

Той поиска разяснение от ГЕРБ и по внесения от тях проект за решение за предоставяне на въоръжение и военна техника за Украйна.

След няколко избора ГЕРБ-СДС отново е първа политическа сила и това отдаваме отчасти на разбиранията на хората, че трябва да приключат експериментите в държавата и в управлението трябва да има хора, които могат да предлагат решения за кризите и да носят отговорност, каза шефката на групата Десислава Атанасова. И обясни, че са на срещата на „Дондуков“ 2, именно разбирайки своята отговорност.

Атанасова акцентира на това кои нейни колеги са при президента, защото това били хората, които могат да носят отговорност и да предлагат решения.

Положихме много усилия и парламентът вече функционира, не беше лесно, обясни Атанасова.

По темата за бюджета едно от основните предизвикателства ще бъде предстоящата зима и заявката на някои колеги, че този дебат може да се превърне в сватбарско наддаване в контекста на това, че може да има нови избори. Това е тема на сериозен дебат и единствено държавническата позиция на всички сили може да ни изправи пред тези предизвикателства, обясни тя.

Атанасова гарантира, че служебното правителство категорично ще получи подкрепата на ГЕРБ за вторите 8 самолета F-16.

Надявам се скоро да бъдат сформирани комисиите в парламента и всички тези теми да се решават на експертно ниво, каза тя.

Президентът напомни още, че много държавни органи са с изтекъл мандат. И даде за пример, че такъв е мандатът на управителя на БНБ, което не позволявало да се водят пълноценни разговори за еврото с международните финансови институции.

След което попита ГЕРБ за предлаганите от тях антикризисни мерки.

Първото ни правило е те да не изискват пари от бюджета. В същото време смятаме, че те ще подействат като редбул за икономиката, обясни Делян Добрев и изброи 7-те антикризисни мерки на ГЕРБ.