Радев на консултацията с Петков: Липсата на дългосрочен договор за доставка на газ вещае студена зима и колапс за бизнеса

0
102
Снимка: 24 часа

Президентът засипа с критики правителството, премиерът се похвали

Първи при президента в рамките на консултациите се явиха от „Продължаваме промяната”. Радев обяви, че разговорите целят да оползотворят последната надежда за формиране на кабинет в рамките на настоящия парламент.

„Явно след прокараните нови червени линии това не е лека задача, но политиците и в парламента, и в правителството са там по волята на българските граждани, които очакват диалог, компромиси, усилена работа, така че да се решават техните проблеми, които в условията на глобална криза растат с всеки един ден”, допълни Радев.

Той подчерта, че завишаващите се цени, особено на горивата, плюс инфлацията правят живота все по-труден.

„Липсата на дългосрочен договор за доставка на газ вещае студена зима и колапс за бизнеса. Пътищата могат да останат без поддръжка, още не сме емитирали 8,5 милиарда дълг съгласно Закона за бюджета. Много от законите в Плана за възстановяване не са внесени в НС”, обясни президентът.

„Трябва ни не сделка за ново правителство, а ефективно управление със стратегичеки хоризонт, което да изпълни всички реформи. Има ли според вас 47-ото Народно събрание потенциал да излъчи управление, което да се гради на принципи, а не на пазарлък”, попита той.

Премиерът в оставка Кирил Петков не отговори, а започна с хвалбите за правителството в икономически план:

„Ние осъзнаваме отговорната позиция, в която сме. Уверявам ви, че част от най-страшните сценарии, които се чертаят от политическите анализатори, са и за вкарване на допълнителен страх в обществото, защото азерският газ потече, и ще е на 1/3 от цената на досегашните доставчици. От вчера индустриалното ни производство е с пълен рекорд в ЕС. Да, има и инфлация, но тя е привнесена отвън. На фона на всички тези кризи правителството се справя много добре, но ние осъзнаваме, че политическа криза сега трябва да се избегне на всяка цена. Ние сме тук да заявим, че ще бъдем максимално диалогични и ще направим всичко възможно да има България работещ парламент и работещо правителство. Единственото, на което не сме готови, е да дадем всички средства на шепа хора, които реално да ограбят населението”, заяви той.

Петков заяви, че чака с нетърпение на кого ще бъде даден мандатът, но ако е при техни сегашни коалиционни партньори били отворени за разговори и диалогичност. ПП били готови на преговори с всички депутати от всички партии, които не са зависими./Tribune.bg