Радевата ЦИК в ступор за машините. Задава се хаос на изборите

0
395
Цветозар Томов

Кой и как ще сменя софтуера на устройствата ?

Централната избирателна система (ЦИК) няма да отстъпи за цената на допълнителните машини, които са необходими за провеждането на предсрочните парламентарни избори на 11 юли. Това потвърди говорителят на комисията Цветозар Томов пред БНТ. За проблема се разбра още вчера. Решение обаче е трудно да се намери и повече пари няма да се отпуснат.

„Сиела Норма“ не е доволна от цената, която й се предлага за доставката на 1500 устройства за гласуване. Става въпрос за 15 милиона лева, които освен за машините и тяхното обслужване, са и за провеждането на частични местни избори.

„ЦИК няма да преговаря за цената“, категоричен е обаче Томов.

Пред БНТ той разясни, че няма друг доставчик в България, който може да изпълни поръчката. Но 15 милиона е пределната цена, от която ЦИК няма да отстъпи.

„Избори в България са правен и без машини, правени са и без бюлетини. Избори ще има при всички положения. Разбира се това създава. Няма да допуснем да има избирател, който желае да гласува и да не може“, заяви той.

На въпрос дали допуска опит за саботаж на изборите, говорителят на ЦИК каза:“Аз допускам всички, но няма да изразя нито една хипотеза. Фактите са, че изпълнителят е недоволен от условията“.

Томов пропусна да коментира въпроса ако „Сиела Норма“ се откажат от доставките на машините, кой ще препрограмира софтуера на системите за гласуване, използвани за вота на 4 април. Този въпрос бе разискван с представители на фирмата на вчерашното заседание на ЦИК. За изборите на 4 април бяха регистрирани 30 партии и 8 коалиции. Списъкът, вкаран в машините беше три страници. Сега за вота на 11 юли са регистрирани 19 партии и девет коалиции. Това ще наложи машините да бъдат препрограмирани и листата да стане 2 страници. На дебата вчера в ЦИК бе обявено, че ще се търсят специалисти, които да променят кода на машините. След като това стане факт устройствата трябва да бъдат сертифицирани от държавната фирма „Информационно обслужване“, от Българския институт по стандартизация и Българския институт по метрология, за да отпаднат съмненията в тяхната надеждност.

Изборите чукат на вратата, предизборната кампания започва след една седмица, а ЦИК не знае откъде ще намери и сертифицира нужните, според тях, 1500-2000 машини нужни и за вота в чужбина и за вота у нас.

Задават се хаос и скандали около машинния вот, наложен от новото ОФ в парламента и от президента Румен Радев.

Специалисти твърдят, че първият голям скандал ще избухне на частичните избори за кмет на Благоевград на 27 юни. И вчера на заседанието на ЦИК бе коментирано, че машините, доставени за вота на 4 април, не са пригодени за местния вот.