При 100% обработени протоколи на ЦИК: ГЕРБ печели в областните градове

0
262
цик
Снимка: архив

Партията на Борисов си върна Благоевград, Плевен, Русе и Ямбол

ГЕРБ печели изборите в страната. Това показват данните на ЦИК при обработени 100% протоколи.

Партията на Борисов взима победата в почти всички областни центрове, с изключение на традиционните „крепости“ на ДПС-Кърджали, Разград, Шумен, Търговище и Силистра.

ГЕРБ си връща Плевен, Русе, смятан на миналите избори за бастион на „промяната“, Велико Търново и Ямбол. Любопитна е ситуацията в Перник, където водач на ПП бе ексвътрешният министър Бойко Рашков. За тях са гласували 7 605 избиратели и получават 19.28%. ГЕРБ печели изборите в областта с 35.84%. БСП получава жалките 9.92% в традиционно червена област и с кмет от БСП на Перник.

ГЕРБ спечели и Пловдив-град, където водач на промяната бе Кирил Петков, а в Хасково Асен Василев-Кокорчо е тотално разгромен от Делян Добрев. ГЕРБ печели в 25-МИР, губи с под процент в 24-ти от ПП и сериозно изостава в 23-ти МИР, където са трети. На предишните избори и трите района бяха за ПП.

След вота в неделя картата на страната е синя, като изключение са Кърджали (71.18% за ДПС), Разград, Шумен, Търговище и Силистра, където Движението за права и свободи удържа традиционна победа.

ГЕРБ печели убедително в повечето райони, като разликата с ПП се скъсява до 5,2% само благодарение на чужбина и двата столични МИР-а. Разликите в страната в полза на ГЕРБ са солидни: Враца, София-област и Перник (16% преднина), Кюстендил (15%), Ловеч (14%), Габрово и Сливен (13%), Благоевград (12%), Пазарджик (12%), Видин (11%), Пловдив-област (10%), Варна (9%), Бургас (8%).

БСП нямат район, в който да са постигнали добър резултат.