Радомир Чолаков: Ако Радев е знаел за двойното гражданство на Петков, не е трябвало да го назначава

0
254
Радомир Чолаков Снимка: БНР

Ако е научил впоследствие, е било редно да го освободи, коментира депутатът от ГЕРБ-СДС

„Ако президентът е знаел, че Кирил Петков има двойно гражданство, не е трябвало да го назначава. Ако не е знаел, а го е научил впоследствие, е било редно да го освободи”, заяви пред Нова тв депутатът от ГЕРБ Радомир Чолаков.

„Темата е важна, защото, ако ще говорим за правова държава, тя трябва да бъде правова. Ако в конституцията е записано, че министър не може да има двойно гражданство, то министър не може да има двойно гражданство”, обясни той.

„Преди 25 години и аз бях юпи, но тогава я нямаше тази дума. Учех в Германия, върнах се и много добре разбирам позицията на младите хора, които се връщат и искат да помогнат на отечеството си. Не е въпрос само да върнеш образование, но и възпитание и политическа култура”, добави Чолаков.

Депутатът от ГЕРБ обясни, че ако Конституционният съд се произнесе, че няма проблем с гражданството на Кирил Петков, ще му се извини.

В понеделник от ГЕРБ поискаха Конституционният съд да се произнесе дали назначаването на служебния кабинет противоречи на основния закон. Повод за това са въпросителните около канадското гражданство на икономическия министър Кирил Петков. Дело беше образувано, тъй като според конституцията министрите трябва да са само български граждани.