Рамадан Аталай: Последните действия на премиера Петков са престъпление

0
195
Рамадан Аталай

Моята молба е премиерът колкото се може по-бързо да спре да се занимава с енергетика и да не сключва неизгодни договори за страната, апелира депутатът от ДПС

„Последните действия на премиера Кирил Петков, включително и на министъра на околната среда и водите, са престъпление“, каза пред БНТ депутатът от ДПС Рамадан Аталай.

„Първо, в последния ден Петков съобщава, че има договорирани 7 кораба, но няма къде да бъдат разтоварени. Ако е било възможно да се реши този въпрос, те би трябвало да са го решили. Казват – следващото правителство, след нас и потоп“, обясни Аталай.

Другото действие е на министъра на околната среда и водите Борислав Сандов заради ТЕЦ „Брикел“. „Ако спрем „Брикел“, това ще бъде следващо престъпление“, каза Аталай.

Той даде и друг пример. „Без сертифициране от Агенцията по ядрено регулиране, ти да накараш ръководството на една ядрена централа да наруши безопасността си, и то преди да отидеш на избори. Никой не казва, че не може и не трябва да има диверсификация, но натискът на премиера върху ръководството на едно предприятие, натискът на министъра на екологията върху друго предприятие, което осигурява топлина и електроенергия… ето ви три примера, които ви казах, че са свързани с престъпления и по които може да се търси отговорност от това управление рано или късно“, каза Рамадан Аталай.

По думите му още след вота на недоверие е станало ясно, че четворната коалиция е приключила с енергията си и не е трябвало да се чака. Определи решението на БСП да върнат мандата като правилно.

За връщането на Иван Иванов за председател на КЕВР Аталай каза, че връщането му е свързано с разпоредбите в Закона за енергетиката, които казват, че старият председател изпълнява длъжността си, докато е избран нов. След като няма избран нов, значи Иванов може да се върне веднага, смята Аталай.

Според него четвърто престъпление е, ако това правителство целенасочено се стреми да фалира „Булгаргаз“.

„Моята молба е премиерът колкото се може по-бързо да спре да се занимава с енергетика и да не сключва неизгодни договори за страната“, каза Рамадан Аталай.