Рашков пак се изпуснал неподготвен за „Хемус“! Какви свлачища, какви чудесии, какви инциденти, питат строители

0
2236
Магистрала "Хемус" Снимка: архив

Правят се дренажи

600 метра от изграждащия се в момента участък на магистрала „Хемус“ между пътните възли „Буховци“ и „Белокопитово“ се е срутил днес, съобщи министърът на вътрешните работи Бойко Рашков. Той допълни, че участъкът е на територията на област Търговище.

16-километровата нова част на „Хемус“ трябваше да се пусне в експлоатация в края на годината.

От своя страна Асен Тодоров, технически ръководител в дружеството „Автомагистрали – Черно море“, каза, че на 318-ия километър на АМ „Хемус“ се правят допълнителни отводнителни мероприятия. Според него проблемният участък е с дължина 46 метра, съобщава БНР.

В насипа, направен преди две години, са били открити високи подпочвени води. Строителите са преценили, че това може да създаде проблеми и са взели решение да бъдат направени две дренажни ребра.

Не може да се говори за инцидент и опасност, каза Асен Тодоров:

„Какви свлачища, какви чудесии, какви инциденти! Защо търсим под вола теле? Беше приготвено да се асфалтира, изчакахме две зими, видяхме какво се случва – че има високи подпочвени води, и сме преценили, че тези подпочвени води трябва да се махнат оттам, за да може да не компрометират в последствие участъка, който ще се пусне в експлоатация“.

По думите на Асен Тодоров допълнителните строителни дейности нито ще оскъпят строителството на участъка, нито ще забавят изграждането на отсечката.