Ръст на стомашно-чревните заболявания по морето отчитат лекари

0
64
курорти
Снимка: архив

Те съветват при симптоми на вирусни инфекции да не се приемат антибиотици

Ръст на стомашно-чревните заболявания по морето отчитат лекари. Най-разпространени са ентеровирусите.

Обичайно в разгара на летния сезон се наблюдава увеличение в броя на пациентите пред кабинетите, като сред най-засегнатите са децата. Д-р Пламен Панайотов работи като общопрактикуващ лекар в Бургас като голяма част от пациентите му са деца. Според него причината за повишения ръст на стомашно-чревните заболявания е свързан с високите температури, които много лесно активират вирусите.

„Обикновено това са инфекции, които се предават чрез контакт и някои чрез въздушно-капков път. Протичат понякога с висока температура, с оплаквания от стомашно-чревния тракт като гадене, повръщане, разстройство. Дехидратацията настъпва много бързо. Много е желателно детето веднага да се консултира с лекар“, съветва д-р Пламен Панайотов.

Един от начините да се предпазим от вирусни и бактериални инфекции е спазването на лична хигиена.

„Важното: миенето на ръцете, миенето на плодовете. Там, където имаме съмнение, че храната е стояла твърде дълго време на горещо, на топло, да не се консумира, защото има риск от стомашно-чревни оплаквания“, напомня той.

Ако отиваме на почивка край морето, задължително е да сложим в багажа си някои медикаменти.

„Това, което можете да сложите, без да се замисляте, са температуропонижаващи неща, противовъзпалителни, задължително нещо, което да хидратира – хидратиращи продукти, както и някакъв пробиотик“, съветва Васил Ходжев, магистър фармацевт.

Елена Дубарова казва, че разчита на хомеопатични лекарствени средства като превенция в борбата с вирусите.

„Като започнете, най-простото – от състояние, в което ти става лошо в автомобила и се стигне до обикновените чревни вируси или включително грип“, споделя тя.

Лекарите съветват още при симптоми на вирусни инфекции да не се приемат антибиотици.