Разхлабват мерките в София – всички ученици се връщат в клас от 14 февруари, заведенията без вечерен час от утре

0
84
Снимка: pixabay

От понеделник се подновява плановият прием в болниците

Разхлабват се противоепидемичните мерки в София, стана ясно след днешното заседание на Областният кризисен щаб, на което се обсъжда ситуацията с пандемията и нейното развитие.

От 14 февруари всички ученици се връщат присъствено в клас при тестване веднъж седмично. Това решение е взето на базата на намаления брой заразени преподаватели и ученици, който се отбелязва след ваканцията, съобщи областният управител на София Иван Кючуков. Освен това от тогава се подновява и плановият прием в болниците, както и извършването на планови операции.

От 00.00 ч на 10 февруари нощните заведения отново ще могат да работят без вечерен час. Остава обаче мярката за запълване на максимум 50% от капацитета им. Остава и изискването за зелен сертификат за служители и клиенти, както и осигуряване на дистанция от 1,5 м между масите.

Следващата седмица в сряда, когато е и заседанието на щаба, ще бъде отчетено дали разхлабването на мерките не е довело до влошаване на епидемичната обстановка и, ако се окаже така, ще се решава дали мерките да не се затегнат отново.