Разследваната за пране на пари и финансиране на тероризъм Nexo обучава учители със съдействието на МОН

0
354
Основателят на фирмата Антони Тренчев е близък с Настимир Ананиев.

Фирмата за криптовалута стартира през ноември 2022 година мащабна кампания за дигитални умения на преподаватели с любезното съдействие на Николай Денков

Държавата атакува фирмата за криптовалута Nexo като ги разследва за организирана престъпна група, пране на пари, данъчни престъпления, престъпления свързани с предоставяне на банкова дейност без необходимия лиценз, както и компютърни измами. Но същевременно фирмата на бившия депутат от „Реформаторския блок“ Антони Тренчев и личен приятел на „бореца срещу мафията“ и депутат от „промяната“ Настимир Ананиев се оказва най-големият спонсор и обучител на…българските учители със съдействието на Министерство на образованието и науката-МОН, като това е договорено по времето на министър Николай Денков, неуспял кандидат за премиер.

На 23 ноември 2022 година това е обявено официално в рекламни, вероятно добре платени, дописки в различни медии. Ето какво пише в тях:

Nexo, водеща световна регулирана институция за управление на дигитални активи, създадена в България, дава старт на интензивни образователни курсове за усъвършенстване на дигиталните умения на 210 учители от 71 населени места в националната програма “Код: Бъдеще”. Присъствените обучения стартират на 25 ноември, 2022 г. в градовете София, Ямбол, Пловдив, Велико Търново и Варна.

Професионалните обучения, носещи три квалификационни кредита от МОН, провеждани от MindHub и Фондация “Работилница за граждански инициативи” (ФРГИ), целят да подкрепят български учители от разнообразни образователни дисциплини както в големи, така и в малки населени места.

“Код” Бъдеще” представлява  серия от професионални семинари и практически обучения, разработени от международни специалисти в областта на високите технологии. Програмата полага основите на ключови умения в дигитална среда, сред които: програмиране, дизайн мислене и интегриране на STEM обучение,  фокусирано върху наука, технологии, инженерство и математика.

Обучителният процес продължава до февруари 2023 г., а учителите, завършили успешно програмата ще вземат своя официален сертификат, както и три квалификационни кредита от МОН на официално събитие с организаторите.

Как и с какви пари Nexo е попаднала в системата на Министерство на образованието нека отговори Николай Денков. Той трябва да каже как Министерството е задължило учителите да отиват на тези курсове и каква е ползата от тях?

В рекламната дописка се цитира Коста Кънчев, съосновател и председател на управителния съвет на Nexo, който казва следното:

“Водени от последните проучвания, които поставят страната ни на предпоследно място по дигитална грамотност в Европейски съюз, мисията на Nexo е да поощри висококачественото дигитално обучение в родината ни и да стимулира модернизирането на образованието. С тази дългосрочна инициатива екипът ни вярва, че ще подкрепи бъдещето поколение иноватори и ще затвърди мястото на България на технологичната карта на света”.

В рамките на един месец от анонса на инициативата за включване в нея кандидатстваха учители от цялата страна, преминали няколко интервюта с цел оценка на мотивацията и нивото на владеене на английски език.