Ресторантьорите готвят блокади заради затягането на мерките

0
37
Протестиращи ресторантьори в Пловдив. Снимка: архив

Нощните заведения на практика се затварят, дневните се обричат на фалит, твърдят от бранша

Ресторантьорите стартират протести с блокади заради затягането на мерките срещу разпространението на коронавируса. Това съобщи председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов.

Той допълни, че акциите на недоволство започват от днес. Представители на бранша ще блокират центъра на Велико Търново. Утре излизат колегите им в Пловдив, а на 7 септември ще има голям протест в София.

„Оттам насетне всеки ден ще блокираме цялата страна. Абсолютна лъжа е, че има каквито и да е било социално-икономически мерки и за бизнеса, и за хората“, заяви Алибегов пред БНР.

Междувременно от трите браншови организации – БХРА, БАЗ и СЗБ, излязоха с обща позиция, в която остро възразяват срещу мерките, които ще бъдат въведени от 7 септември.

„Самият временен здравен министър Стойчо Кацаров призна провала на ваксинационната кампания. Именно заради този провал за пореден път бяха посечени избирателно сектори от българската икономика. Изразяваме своята подкрепа към всички колеги, които ще търпят рестрикции и заявяваме, че ще търсим правата си с всички позволени от закона средства“, пишат от браншовите организации.

„Нашият сектор отново се превръща в изкупителна жертва на властовата несъстоятелност в държавата. И докато преди две години вирусът все още беше непознат и светът тепърва се запознаваше с него, сега това не е така. Тогава оправданията бяха, че трябва да се подготви здравната система, но очевадно тя все още не е подготвена, защото слушаме отново старата песен, но на нов глас. И то още по-фалшиво изпълнена. Сега няма средства за подкрепа на бизнеса! Няма и разработени мерки за такава и дори да се намерят пари, ще са нужни месеци, преди да бъде направена системата за тяхното разпределение.

С въвеждането на вечерен час от 22 часа колегите ни от нощните заведения на практика са затворени, а с останалите рестрикции дневните реално се обричат на фалит.

Ние няколко пъти предлагахме да се създаде светофарна система за подкрепа на бизнеса, като здравните и икономическите мерки да вървят ръка за ръка. Продължава по темата да има нулева чуваемост. Ние сме единствената европейска държава, която си позволява през 2021 г. да остави хората на улицата без никаква подкрепа“, се казва още в позицията.

„Настояваме за оставките на ВСИЧКИ, замесени в неадекватността на държавата за справяне с кризата, което доведе до пореден тежък удар върху българския бизнес.

Ние вече стартирахме защитата на своите права и ще продължим да го правим с още по-голяма енергия. Започваме блокади по градове, на които са добре дошли всички, почувствали се засегнати от поредното безумие, което имитира мерки, но реално съсипва бизнеси!“, пише в позицията на браншовите организации.