Ричард Алибегов: Как може служители с 800 лв. да плащат по 100 лв. месечно за тестове, а за депутатите да са безплатни

0
357
Ричард Алибегов Кадър: БТВ

Народните представители да влизат в парламента със зелен сертификат, тук изобщо не трябва да има дебат, казва съпредседателят на Асоциацията на заведенията

„Получихме хиляди сигнали от членовете в нашия бранш за случващото се в Народното събрание – тук не трябваше изобщо да има дебат, трябваше да е абсолютно ясно, че депутатите ще влизат в парламента със зелен сертификат“, заяви пред БТВ съпредседателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов и припомни, че бизнесът отдавна работи с ковид документа.

По думите му бизнесът апелира от месеци към държавата като най-голям работодател да въведе документа за служителите си.

Румен Драганов от Института за анализи в туризма посочи, че зимният сезон започва доста активно, като къщите за гости отдавна са резервирани за предстоящите празници. Очакват се повече пътувания в сравнение с миналата година.

„Бизнесът трябва да застане категорично зад изискването за зелен сертификат. Той е задължителен за туризма, той прави туризма. Ваксинацията също е задължителна“, посочи Драганов.

Той уточни, че в туризма са заети около 320 хил. души и при 27% средно ваксинирани в страната имунизираните в бранша са под 60%. Иван Велков от Фасилити мениджмънт асоциацията коментира, че въвеждането на документа е увеличило желаещите да се ваксинират, за да се облекчи работният процес.

„Призивите на премиера изглеждат малко абстрактни. Ако нещо има сериозен смисъл и конкретни ползи, ще бъде приложено, независимо дали се предлага от премиер, или президент. Смесват се темите, двойните стандарти отблъскват хората от доста време“, посочи Велков.

Алибегов добави, че двойният аршин е изключително притеснителен. Той се обяви „против“ предложението тестовете за депутатите да бъдат безплатни.

„Как може служители с 800 лв. заплата да се редят на опашки и да плащат по 100 лв. месечно за тестове, за да ходят на работа, а хората с хиляди левове заплата – не“, попита той.