Росен Плевнелиев: Радев показа и доказа, че той бута България към казахските степи – на изток

0
248
президент
Росен Плевнелиев

Играха хоро в изборната нощ, когато починаха над 200 болни от коронавирус, каза предишният президент

„Очевидно, президентът Радев има качества, които народът е преценил, че са важни. Но от друга страна, имаше и план през всички тези месеци на служебното правителство – как да направим така, че да спечелим политическата битка. Това коментира пред БНТ Росен Плевнелиев, президент на Република България през 2012-2017 г.

„Ако президентът е спойката на новото правителство, тогава имаме задкулисие, няма да е добре“, смята Плевнелиев.

„Хорото на тези, които танцуваха в изборната нощ, не беше обмислено и не биваше да се случва, най-малкото защото в същата нощ имаше над 200 починали от ковид“, смята той.

„Най-ниската възможна избирателна активност не е предпоставка който и да било да си мисли, че е победител и е предпоставка за смиреност и за работа в полза на хората“, категоричен е Плевнелиев.

Той коментира и въпроса за Крим, след като в предизборния дебат по БНТ Радев заяви, че Крим е руски.

„Ако ние искаме да има мир за нашите деца, нима не съзнаваме, че мирът трябва да се спазва от всички, включително от най-силните. Аз мисля, че с действията си президентът Радев показа и доказа, че той бута България към казахските степи – на изток“, смята той. Плевнелиев категорично заяви, че пътят на страта ни е в ЕС.

Той коментира и лидерите на новата партия „Продължаваме промяната “ – Кирил Петков и Асен Василев, които спечелиха парламентарните избори на 14 ноември.

„Мисля, че има някакво сходство и с министър-председателя Станишев, защото, ако си спомняте, тогава силният президент Първанов практически подкрепи един млад социалист, лидер като Сергей Станишев, който изведнъж пое ръководството на партията и стана министър-председател. Ако Кирил Петков стане министър-председател, той трябва да отстоява своята независимост“, подчерта Плевнелиев.

„Мандатът на президента Радев според мен е изпразнен от съдържание“, заяви още Росен Плевнелиев.