Румен Овчаров: „Булгаргаз“ се унищожава окончателно като доставчик на природен газ в България

0
83
румен овчаров
Румен Овчаров

Национално престъпление е да се изпразва газохранилище, при положение че се очаква война или такава е започнала, смята бившият енергиен министър

„Булгаргаз“ се унищожава окончателно като доставчик на природен газ в България“. Това заяви пред БНР бившият министър на енергетиката Румен Овчаров. Според него „Булгаргаз“ се превръща в „елементарен посредник, от когото никой няма нужда“.

„Още на 18 април „Булгаргаз“ е знаел, че няма договор“, подчерта Овчаров. По думите му именно на тази дата „Булгартрансгаз“ е резервирал капацитет на входа на Гърция и е „взел предварителни мерки“.

„Интересно защо „Булгаргаз“ не търси доставчици, не се обажда на никой, не праща писма до никой да му достави газ и изведнъж на 27-и излизат на пресконференция представителите на „Продължаваме промяната“ – няма политическо решение на коалиционния съвет, няма решение на Министерския съвет – излизат Асен Василев и Кирил Петков и обявяват, че България прекратява договора“, коментира Румен Овчаров.

„Съвсем умишлено две седмици почти „Булгаргаз“ не прави нищо и не информира никого. Не информира и потребителите на природен газ. Всички стоят и чакат ПП „Продължаваме промяната“ да излезе и да каже – ние ще напляскаме руснаците.“

„Още на 1 април по моя молба Таско Ерменков разговаря с Корнелия Нинова, тя е разговаряла с другите представители на коалицията и на 2-и или 3 април се проведе заседание на т.нар. експертен съвет на коалицията. Там нямаше никой от оперативното ръководство на България, само законодатели и хора извън парламента. Тоест нямаше кой да информира т.нар. експертен съвет на коалицията какво се случва. Така че някои от партиите в коалицията са си свършили работата“, уточни ексминистърът.

„Газът, който потребяваме в момента е руски“, поясни Румен Овчаров.

„Фирма МЕТ има резервиран капацитет на остров Ревитуса за цялата година с изключение на един месец, но през зимния период няма да стигне капацитетът на този терминал, ако и Гърция не плати в края на този месец“, подчерта още той.

„Полша нагнетява цялата пролет, ние продавахме количества и си опразнихме хранилището“, отбеляза още бившият енергиен министър.

„Национално престъпление е да се изпразва хранилище, при положение че се очаква война или такава е започнала“, смята Овчаров.

Той цитира Мартин Лутер Кинг, че „най-опасни на този свят са искреното невежество и съвестната глупост“, но изтъкна, че „в нашия случай глупостта е безсъвестна“. „Защото се използва за най-грубо обогатяване за сметка на всички останали граждани.“