Румен Радев ще връчи утре третия мандат на БСП

0
95
Корнелия Нинова и Румен Радев Снимка: архив

БСП ще има седем дни да състави правителство

На 18 юли, понеделник, в 17.00 часа на „Дондуков“ 2 държавният глава Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на парламентарната група на „БСП за България“. Това става ясно от прессъобщение до медиите от президенството.

БСП ще има седем дни да състави правителство. Ако не успее, президентът ще насрочи предсрочни избори.

В петък Радев проведе консултации с всички парламентарни партии, преди да реши на кого да връчи третия мандат. Равносметката – формациите от управляващата коалиция са готови да направят още един опит за кабинет. И посочиха червените линии, които ги разделят.

На масата стои и въпросът дали следващият кабинет да е политически, или експертен. Опозицията настоя за предсрочни избори. Мотивът им е, че възможностите на това НС са изчерпани. Още с встъпителните си думи държавният глава посочи потенциалните кризи пред един бъдещ кабинет – газовите доставки, поддръжката на пътища, парите по Плана за възстановяване и инфлацията.

„За да се справим с всичко това, ни трябва не просто сделка за ново правителство, а управление с хоризонт напред”, каза Румен Радев.

БСП влязоха при президента с конкретна заявка.

„За нас основата трябва да е програмата, която изготвихме преди седмици с ПП и ДБ. Премиерът трябва да е от ПП. Предпочитаме политически прeд експертен кабинет, защото трябва някой да носи политическа отговорност”, каза Корнелия Нинова, председател на БСП.