Русия постави ултиматум на украинските войски в Мариупол да се предадат

0
114
Мариупол Снимка: архив

Kметът на Киев Виталий Кличко призова украинските бежанци да не се прибират по домовете си в столицата

Министерството на отбраната на Русия постави ултиматум на украинските защитници на Мариупол да се предадат. „Прозорецът“ за това започна от 6 часа тази сутрин и ще продължи няколко часа.

Русия обяви, че ще позволи на войниците да напуснат укритията си от стоманодобивния завод „Азовстал“, при условие че свалят оръжията и предадат боеприпасите си.

„Тези, които го направят, ще бъдат третирани в съответствие с Женевската конвенция за военнопленниците“, се казва в изявление на руското Министерство на отбраната.

Ако украинските сили приемат предложението на Русия, руските сили ще вдигнат червени знамена в 06:00 часа, а украинците трябва да вдигнат бели знамена по периметъра на стоманодобивния завод.

Украинските власти не са дали знак, че планират да приемат предложението.

На този фон кметът на Киев призова украинските бежанци да не се прибират по домовете си в украинската столица.

Някои жители на града се прибраха в столицата, а други обмислят да се върнат заради относителното спокойствие през последните две седмици. Кличко предупреди, че през нощта е имало минометна атака в квартал Дарницки, предаде ВВС.

Тя е поредна след тази в петък, при която бе ударена фабрика за производство на противокорабни крилати ракети „Нептун“ – същите, които удариха руския военен крайцер „Москва“.

Кличко предупреди още, че почти цялата северна част на града е минирана.