Русия свали знамето от посолството си в Киев и започна евакуация на дипломатите и служителите

0
137
Снимка: pixabay

Обеща днес силен и болезнен отговор на американските санкции

Русия започна да евакуира персонала на своето посолство в Киев и всичките си консулства в Украйна, съобщи ТАСС от руското посолство в Киев.

Напрежението ескалира драстично, след като руският президент Владимир Путин получи разрешение да използва военна сила извън страната си, а Западът отговори с редица санкции. Русия обеща днес силен и болезнен отговор на американските санкции.

„Евакуацията на персонала от дипломатическите представителства вече е започнала“, каза източникът пред ТАСС. Говорителят на руското посолство в Киев Денис Голенко отговори утвърдително на запитване на Франс прес за това дали евакуацията вече е в ход.

Руското знаме в посолството бе свалено от пилона, а няколко дипломати излизаха с куфари от сградата на дипломатическата мисия, съобщиха журналисти на АФП.

Коментирайки информацията на украинските медии, че в дипломатическите представителства на Русия е било забелязано как служителите са горели документи, представителят на посолството съобщи пред ТАСС, че това наистина се е случвало. „Това е планова процедура. В случаи като този съществува комплекс от мерки, които трябва да се предприемат, включително от съображения за сигурност“, отбеляза източникът.

Русия е представена в Украйна с посолство в Киев, а също така с генерални консулства в Харков, Одеса и Лвов.