С огромно мнозинство ЕП гласува Истанбулската конвенция

0
107
Европарламентът в Страсбург. Източник: Pixabay

Някои от българските евродепутати я подкрепиха, други се въздържаха, а Ангел Джамбазки гласува против

Евродепутатите гласуваха за присъединяването на Европейския съюз към Истанбулската конвенция за превенция и борба с насилието над жени, с което ролята на парламента в този процес приключи.

Шест години след като ЕС подписа документа, той все още не е ратифициран заради отказа на няколко държави членки, сред които и България. Същевременно становището на Съда на ЕС от 6 октомври 2021 г. потвърди, че Европейският съюз може да ратифицира Истанбулската конвенция, без да има съгласието на всички държави членки.

Депутатите гласуваха да дадат съгласието си в две отделни гласувания:

За институциите и публичната администрация на съюза с 472 гласа „за“, 62 гласа „против“ и 73 гласа „въздържал се“;

По въпросите на съдебното сътрудничество по наказателноправни въпроси, убежището и забраната за връщане с 464 гласа „за“, 81 гласа „против“ и 45 гласа „въздържал се“.

От българските евродепутати „за“ гласуваха Радан Кънев от ЕНП, Елена Йончева и Сергей Станишев от Прогресивния алианс на социалистите и демократите и всички от „Обнови Европа“ – Искра Михайлова, Атидже Алиева-Вели и Илхан Кючюк, съобщи БНР.

„Против“ документа бе единствено колегата им от Европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки.

Андрей Новаков, Асим Адемов и Александър Йорданов от ЕНП се въздържаха, а съпартийците им Андрей Ковачев, Ева Майдел, Емил Радев, както и колегите им социалисти Иво Христов, Цветелина Пенкова, Петър Витанов, както и Андрей Слабаков от Европейските консерватори и реформисти не участваха в гласуването.

След като и Съветът на ЕС даде светлина на Истанбулската конвенция, тя ще стане задължителна за всички страни членки.