С “отлична оценка” приключила проверката на България за Шенген

0
46
Иван Демерджиев

Единствената държава, която оставала донякъде скептична, е Нидерландия, но след проверката нямала да има солидни аргументи против, обясни Демерджиев

Отлична е оценката, която групата от ЕК, дошла да провери дали България изпълнява критериите за Шенген, е дала на страната ни. Това обяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев пред журналисти в Министерския съвет.

Проверката бе поискана от България. Групата бе и на посещение в Румъния, също по нейно искане. Причината е, че членството на двете държави бе блокирано заради аргументите на някои страни от съюза, че последната проверка за това изпълняват ли критериите им е правена преди повече от 10 г.

Групата бе на посещение у нас на 12 и 13 октомври. Официално докладът ѝ се чака да излезе на 21 октомври.

Ден след проверката – на 14 октомври, пък Демерджиев заминал за Съвет по вътрешните работи.

Темата бе нелегалната миграция. Никой от колегите ми не посочи България като маршрут за нелегална миграция. Сред държавите, за които това се говореше, бяха Кипър, Гърция и дори Италия. За Австрия пък се обсъждаше как миграционният поток там е предимно от хора от Индия, но България не бе спомената. Това е в рязко противоречие с това, което някои експерти се опитват да говорят в страната, подчерта Демерджиев. Преди да дойде групата, която да ни провери за Шенген, много анализатори предупредиха, че засилващата се нелегална миграция по границата с Турция може да ни спре за членство.

Единствената държава, която е останала донякъде скептична обаче, е Нидерландия, обясни Демерджиев. Според него обаче, след като докладът за повторната проверка от групата излезе, то тя едва ли ще намери “солидни аргументи “против” членството на България./24 часа