Сачева: Не искат да изслушат премиера в парламента, а да го унижат

0
83
Деница Сачева Снимка: архив

Можем да очакваме, че Костадин Ангелов ще бъде част от проектокабинета на ГЕРБ, казва тя

Отиваме на консултациите при президента с готовност да представим кабинет, въпреки че знаем, че има мнозинство срещу нас в парламента. Нашето окончателно предложение за министър-председател е Даниел Митов. Решението е общо на цялата партия. Имаме готовност да представим кабинет. Той ще бъде комбинация от нови и стари лица, заяви Деница Сачева пред БТВ.

Тя съобщи, че предложеният кабинет ще бъде комбинация от нови и стари лица. За себе си беше категорична, че ще заеме парламентарно място, а не министерско.

„Отчетохме сериозни постижения като повишението на учителските заплати и нарастването на БВП. Това са знаци, че страната се развива добре. До този момент сме взели само 800 милиона лева дългове“, коментира социалният министър в оставка. Припомни още, че страната ни е влязла в чакалнята на еврозоната през мандата на ГЕРБ.

По думите ѝ Костадин Ангелов е бил успешен министър и може да очакваме, че ще бъде част от състава, който ГЕРБ смята да предложи на Народното събрание.

„Това, което се случва в Народното събрание не е опит да бъде изслушан министър-председателят, а да бъде унижен. На министър Дончев не му беше дадена думата са говори по плана за възстановяване и устойчивост, въпреки че той беше отговорен за него. Очевидно е, че това викане има други цели“, категорична беше Сачева.

По думите ѝ дейността на премиера е абсолютно публична. Борисов често е получавал упреци, че не работи в екип, но работата на Министерския съвет е показала друго. Всеки от министрите е имал възможност да обясни и комуникира взетите решения и политики в ресора си.

Планът за възстановяване и устойчивост получава несъстоятелни упреци според Сачева: „Предвидени са средства за деинституционализация на домовете за стари хора. Планът изобщо не е за асфалт. Това са думи на хора, които не са го прегледали. Това не е планът на ГЕРБ, а на България“. Тя беше категорична, че България няма да загуби пари, ако планът не бъде внесен веднага, но ще доведе до забавяне на средствата.