Съдът глоби с 3000 лева Боян Расате за нахлуването в гей център

0
55
Боян Расате Снимка: Нова тв

Присъдата на Боян Расате подлежи на жалба и протест пред Апелативен съд – София

Софийският градски съд освободи от наказателна отговорност Боян Расате и определи 3000 лв. глоба за нападението на офис на ЛГБТИ общностния център “Рейнбоу хъб”. Лидерът на БНС бе обвинен, че с неизвестни по делото лица е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред, като е нахлул без покана в офис на 30 октомври 2021 г. В помещението е бутнал двама от присъстващите, съборил е рафт с вещи и е срязал с нож гумите на тротинетка.

Съдът го призна за невинен по обвиненията, че деянието е извършено с изключителна дързост, както и че е причинил лека телесна повреда на Глория Филипова. Отхвърли и предявения от Глория Филипова граждански иск за неимуществени вреди от 4000 лв. Променена бе и мярката за неотклонение на Боян Расате от парична гаранция от 5000 лв. в подписка.

Прокуратурата поиска 2-годишна условна присъда. Пред съда Расате обяви, че не отрича, че е бил в офиса на фондацията, но не е извършвал непристойни действия. Намеренията му били да вземе участие в срещата „Помощ за транссексуални леца“ и да си каже мнението, но бил посрещнат грубо.

„Според мен правилното решение е абсолютно оправдаване, но това е някакъв вариант и някакъв компромис, който мога да приема. Когато ги намеря, ще ги платя. Аз съм безработен“, каза Расате пред медиите.