Съдът спря вписването на новия борд на „Кинтекс“. Нинова е на път да провали договор за 40 млн. евро, твърдят от фирмата

0
475
данс
Сградата на "Кинтекс"

Производството е спряно до приключване на делото, образувано по жалба на директора Александър Михайлов срещу освобождаването му

Софийският градски съд разпореди спиране на вписването на новия Съвет на директорите на държавната оръжейн фирма „Кинтекс“ ЕАД, съобщиха от дружеството.

Производството е спряно до приключване на делото, образувано по молба на Александър Михайлов срещу неговото освобождаване от поста изпълнителен директор. Това става ясно от определението на съда, публикувано в Търговския регистър.

В прессъобщението на държавния оръжеен търговец се припомня, че министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова разпореди еднолично смяната в стратегическото дружество, като се позова на одит на ръководеното от нея министерство и констатациите в него.

От дружеството посочват, че още в първия ден след публичното обявяване на това решение бе изразено съмнение, че одит на „Кинтекс“ ЕАД изобщо е извършван. Никакви документи не са изисквани от предприятието, не са и идвали проверяващи на място. Още по-странното е, че одитът на министерството всъщност няма правомощия да проверява търговското дружество, а това би следвало да направи принципалът ДКК, се посочва в прессъобщението.

След публичните искания одитът да бъде публикуван, за да може всеки да се запознае с констатациите в него, министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова предложи нова гледна точка пред Българската национална телевизия и други медии – че освобождава изпълнителния директор Александър Михайлов, тъй като е работил едновременно и в частна оръжейна фирма, и в държавната „Кинтекс“, коментират от дружеството, като посочват, че последното „категорично не отговаря на истината и може да бъде проверено във всеки момент в системата на НАП и Агенция по вписванията“.

Публичният регистър ясно показва, че към датата на встъпването си в длъжност в „Кинтекс“ ЕАД – 27 октомври 2021 г. Александър Михайлов не участва под никаква форма в частни фирми, лицензирани и развиващи сходна дейност (оръжейна търговия). Нещо повече, на 28 октомври 2022 г. Александър Михайлов е депозирал пред едноличния собственик на капитала – ДКК ЕАД декларация за имущество и интереси съгласно изискванията на закона за КПКОНПИ.

Поради създадената ситуацията след едноличните решения на министър Корнелия Нинова постановяващи „незабавно освобождаване на изпълнителния директор“, в момента „Кинтекс“ ЕАД на практика няма легитимно ръководство и оправомощено лице, което може да подписва и представлява дружеството, се посочва в прессъобщението, където се изтъква, че същевременно към момента предприятието е поканено да подпише договор за над 40 млн. евро – безпрецедентен приход за държавното дружество за последните години.

Действията на ръководството на Министерството на икономиката и индустрията поставят на карта този контракт и заплашват държавния интерес, се посочва в прессъобщението.