Санкционираният от САЩ Илко Желязков подал оставка като зам.-председател на бюрото за контрол на СРС

0
128
Илко Желязков

Нароченият за човек на Пеевски депозирал молба за освобождаване по собствено желание

Заместник-председателят на Националното бюро за контрол на специални разузнавателни средства /СРС/ Илко Желязков е депозирал молба да бъде освободен от поста по собствено желание.

Това съобщи bTV, като се позовава на свои източници.

Желязков беше един от санкционираните от САЩ по закона „Магнитски“ – той беше в списъка заедно с Васил Божков, Делян Пеевски, Александър Манолев, Петър Харалампиев и Красимир Томов. Досега Желязков беше в отпуск.

По закон е назначен от парламента, затова Желязков е депозирал молбата си в деловодството на Народното събрание.

Какво твърди Вашингтон за Илко Желязков?

Пеевски също така е участвал в корупционни действия чрез своето подставено лице, Илко Димитров Желязков („Желязков“), бивш заместник председател в Държавна агенция за технически операции (ДАТО) и бивш служител в Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) който е назначен за заместник-председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства през 2018 г. Пеевски използвал Желязков за осъществяването на схема за подкупи, засягаща български документи за пребиваване за чуждестранни граждани, както и за подкупването на държавни служители чрез различни средства в замяна на информация и лоялност от тяхна страна.

От 2019 г. е известно, че Желязков е предлагал подкупи на високопоставени държавни служители от българското правителство, от които се е очаквало да предоставят информация на Желязков, която да бъде предавана на Пеевски. В замяна Желязков е имал грижата лицата, приели предложението му, да бъдат назначени на влиятелни длъжности и е осигурявал месечен подкуп.

Пеевски и Желязков също така са разполагали с длъжностно лице на ръководен пост, което през 2019 г. незаконно присвоявало средства в тяхна полза. В друг случай от началото на 2018 г. тези две лица ръководели схема за продажба на български документи за пребиваване, за която се твърди, че представители на дружества плащали подкупи на български длъжностни лица, които да гарантират, че техните клиенти ще получат документи за гражданство незабавно, а не след заплащането на депозит от 500 000 щатски долара или след като изминат петте години за обработването на законно обосновано искане.

В допълнение към всичко това Желязков изнудвал евентуален кандидат за български министър чрез заплаха от повдигане на наказателни обвинения от Прокуратурата на Република България, ако след назначаването си министърът не окажел по-нататъшно съдействие на Желязков.

Пеевски и Желязков са санкционирани съгласно Указ 13818 в качеството си на чуждестранни лица, които са настоящи или бивши държавни служители (или лица, действащи от името на такъв държавен служител), които са отговорни за или са съучастници в извършването на корупция или които пряко или косвено са участвали в корупция, включително незаконно присвояване на държавни активи, присвояване на частни активи за лична облага, корупция, свързана с концесионни договори за добив на природни ресурси, или подкупи.