САЩ и ЕС готвят безпрецедентни санкции за Русия, ако нахлуе в Украйна

0
77
Снимка: туитър

Световните лидери единни в отговора си при руско нападение

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че има „пълно единодушие“ сред европейските лидери по повод струпването на руски войски по границата с Украйна. Байдън разговаря във видеоконферентна връзка с френския президент Еманюел Макрон, германския канцлер Олаф Шолц, премиерите на Италия, Великобритания и Полша, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, премиерите на Великобритания и Полша, както и председателите на Евросъвета и на Еврокомисията Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен.

По време на кризисни разговори в понеделник западните сили се съгласиха да наложат „бързи“ и „безпрецедентни“ санкции срещу Русия, ако тя нахлуе в Украйна.

Лидерите са подчертали общото си желание за дипломатическо уреждане на кризата около Украйна, но са обсъждали и подготовката за налагане на санкции, ако Русия нападне, както и укрепването на източния фланг на НАТО.

Говорител на „Даунинг стрийт“ 10 каза за Би Би Си, че лидерите са се съгласили с важността на международното единство в лицето на нарастващата руска враждебност.

Целта на 80-минутния видеоразговор между съюзниците беше да се договорят за обща стратегия срещу действията на Русия след известни разногласия относно това как западните държави отговарят.

По-рано Пентагонът заяви, че 8500 американски войници са в повишена готовност, но заповед за разполагането им все още не е издадена.

През почивните дни около 90 тона американско въоръжение пристигна в Украйна.

Борис Джонсън предупреди, че Русия може да очаква бързо възмездие и безпрецедентни санкции при инвазия.

Москва обаче отрича да е струпала по границата 100 000 войници.