ГЕРБ не признава референдумите в Украйна (Видео)

0
49
Пресконференцията на ГЕРБ.

Ако сме в управление всеки, който не иска да убива и да бъде убиван, ще има убежище в България

Ако сме в управление всеки, който не иска да убива и да бъде убиван, ще има убежище в България. Това заяви на брифинг лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във връзка с ескалацията на напрежението между Русия и Украйна и очакваната вълна от бежанци.

„На всички им е ясно в какво състояние е държавата. Но по-лошо е това, което се случва за първи път след Втората световна война – агресията на Русия в Украйна. Безсмислена, кръвопролитна и все повече се задълбочава този конфликт. Частичната мобилизация в Русия довежда до хиляди мъже да бягат от там“, обобщи бившият премиер.

„Относно фарсът, наречен референдуми, които се проведоха в Донецк, Логанск, Херсон, Запорожие. Рефрендуми, които ако ГЕРБ участва в управление никога няма да се съгласим да бъдат признати. Те са невалидни и незаконни. Това е позицията на партията“, категоричен бе той.

Борисов отбеляза и саботажите по „Северен поток“ и е разтревожен от подобни саботажи и по ядрената централа в Запорожие. „Заканите за ядрена война могат да бъдат обиколени по този начин, затова съм толкова притеснен. Тогава територията на Украйна, Румъния и България, зависи къде ще духне облакът, но във всички случаи това ще е катастрофа за икономиката, туризма, здравето на нашите държави“, заяви той.

И обвини предишния редовен кабинет за „чадъри“ по границата, които са довели до бедствено положение в  3 големи области – Ямболско, Хасковско и Бургас. Такова, че планините са пълни с мигранти, възмути се той.

От бедствието Асен Василев във финансите ще се излезе най-трудно, смята експремиерът.

На срещите, които провеждаме всички са разтревожени от войната, която се води недалеч от нашите граници, посочи зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

„Продукт и на негативните процеси в Европа, и на аматьорското управление в България, войната тревожи всички. Всички очакват мъдрост от политическите сили, за да не се генерират допълнителни рискове пред националната сигурност. Втората основна тема е и необходимостта от сформирането на компетентно, адекватно правителство с адекватна парламентарна подкрепа. За да може да води страната в тези кризисни времена“, добави той.