Сателитни снимки оборват руската версия – труповете в Буча лежали от седмици по улиците

0
1294
Снимка: туитър

Украйна публикува списък на руските военни, които са били в града

Мъртвите тела на цивилни граждани на град Буча лежат по улиците в продължение на седмици. Това показват сателитни снимки – в противоречие с твърденията на Русия, че убийствата са извършени след напускането на войските.

Сателитните снимки, публикувани от The New York Times, показват, че телата на мъртвите цивилни лежат по улиците на града още от 11 март, което значи, че хората са избити преди повече от три седмици.

Кремъл беше обвинен в геноцид, но Русия отрече нейните войски да са убили цивилни и заяви, че сцените са „поредната измама“.

Сателитните снимки, предоставени на вестника от Maxar Technologies, показват, че най-малко 11 от убитите в Буча са били на улицата от 11 март.

Че починалите не са загинали скоро, се вижда и от състоянието на труповете, пише вестникът. Повечето тела са в някаква степен на разложение въпреки студеното време в последните седмици.

Украинското разузнаване публикува списък на руските военнослужещи, „които са извършили военни престъпления срещу народа на Украйна в Буча“.

Списъкът, публикуван на сайта на Министерството на отбраната, включва имената, датите на раждане, номерата на паспортите и званията на около 2000 военнослужещи.

Съобщението е придружено с текст: „Запомнете! Всички военнопрестъпници ще бъдат изправени пред съда за престъпления, извършени срещу цивилното население на Украйна.“

Имената на служителите са публикувани в навечерието на налагането на нови санкции срещу Русия заради клането в Буча. Според британската медия NBC е възможно ЕС да въведе персонални санкции срещу военнослужещите, окупирали Буча.

Междувременно стана ясно, че президентът на Украйна Володимир Зеленски ще направи обръщение към делегатите на извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН, което ще се проведе днес, 5 април, по настояване на Великобритания.

Основна тема на разговори ще бъдат данните за масовите кланета, извършени от руската армия в Украйна.

„Този ​​уикенд в ужасяващи кадри и репортажи от Буча видяхме как невъоръжени украински цивилни са били застреляни с вързани ръце зад гърба. Повече от 800 тела са оставени на улицата или хвърлени в масови гробове. Жени бяха изнасилвани пред очите на децата им“, каза британският постоянен представител Барбара Удуърдт в специално видео.