Съветник на президента и премиера: Вероятността ГЕРБ и ПП да се коалират е много малка

0
88
Александър Маринов

Дотам докарахме нещата, че едната половина ненавижда другата и е много трудно да им се обясни коалиция, коментира Александър Маринов

В нормалните държави единственият фактор за съставяне на правителство са избирателите. Дотам докарахме нещата, че едната половина ненавижда другата и е много трудно да им се обясни коалиция. Това каза Александър Маринов, председател на стратегическия съвет към държавния глава и съветник на министър-председателя Гълъб Донев, в ефира на Нова телевизия.

Попитан какви са очакванията му след изборите и ще има ли правителство, Маринов отговори, че каквито и думи да използва, за да характеризира отношенията между първия и втория, то те ще са слаби.

„В тази конфигурация без едната от двете големи сили много трудно може да се направи правителство“, заяви той.

Съветникът на Донев обаче не изключи да има коалиция.

Но уточни: „Говоря в светлината на вероятностите. Но вероятността двете първи сили да се коалират е много малка. Те не желаят да поемат политически риск да се коалират и да управляват“.

Според него не е хубаво да се смесват парламентарните и местните избори.

„Различни типове избори са. Но всички зависи от това как ще се развият процесите в новоизбрания парламент“, смята Маринов.

„Тези бомбени заплахи се случват за първи път и е трудно да предвидим как ще реагират хората. Уверяват ни, че се вземат всички мерки. Случва се и в последния момент. Надявам се хората да не се уплашат. През последните години хората все се плашат от нещо – от ковид пандемията, от машините“, коментира той.

Но не каза дали този хаос се създава умишлено.