Сдружението на заведенията: Всички на протеста утре – 12 часа пред МС!

0
146
Емил Коларов

Ние сме за въвеждане на зелени сертификати за всички, казва Емил Коларов

„Искам да призова всички да се включат утре в протеста на работодателите, синдикатите и браншовите организации, свързани с цената на електроенергията“. Това заяви по Нова тв Емил Коларов от Сдружението на заведенията в България.

Демонстрацията е планирана за 12 часа, вторник, пред сградата на Министерския съвет.

„Нашата позиция по въпроса с мерките е ясна. Сега очакваме да видим дали властите ще спазят обещанията си. Това, което важи за всички български граждани, трябва да важи и за нас. Трябва да се спазват ограниченията и те да се спазват за всички. Не е редно човек, който няма здравен сертификат – да идва и да ме проверява аз имам ли. Ние сме за въвеждане на зелени сертификати за всички”, коментира Коларов.

Пламен Таушанов от Българската асоциация за закрила на пациентите остро разкритикува действията на служебния кабинет.

„Правителството очевидно не можа да направи информационна кампания както другите държави. И през лятото, както хората се ваксинираха, у нас се спеше доста сериозно. И сега се чудим защо толкова много случаи, излиза информация как на хората им се отказва да влизат в болница, което е незаконосъобразно, защото, когато се появи спешен пациент във всяко едно лечебно заведение, той следва да бъде прегледан. Това е незаконно да не бъде прегледан. Първо се преглежда, а после се търси къде да бъде настаняван“, обясни експертът по пациентски права.

„Вариантът със зелен сертификат за посещения на места, където се струпват много хора, е по-удачен според мен. Затягането на мерките е голяма абстракция. Преди година се затваряха цели градове – и какво от това. Заразата се разпространява. По-важното е, че България изостава с ваксинацията“, заяви той.