Шефът на Гранична полиция: Пишат ни отлични оценки, а не ни приемат в Шенген

0
50
Антон Златанов КАДЪР: БНТ

С приемането ни в Шенген огромен ресурс от вътрешните граници ще бъде насочен към външните, казва Антон Златанов

Нашата гранична полиция работи не по-зле от всички гранични служби на Европа, в пълно взаимодействие и е напълно готова да заработи в условия на влизане в Шенген още от следващия ден. Това заяви шефът на „Гранична полиция“ Антон Златанов по време на конференция, посветена на Шенген, в Брюксел. Той подчерта, че има тясно сътрудничество с ръководството на гранична полиция на всяка съседна държава.

Златанов каза, че с хеликоптери се наблюдава границата, което подпомага борбата с трафика и миграцията. Имаме най-модерните технически средства, които се използват от всички служби в Европа, подчерта той. И изтъкна, че България има спогодби със Сърбия, Северна Македония и Румъния, има и съвместни патрули. Взаимодействието ни е на на високо ниво, имаме ежеседмични срещи на местните структури и периодично на ръководството“, посочи той.

Според него границите с Гърция и Румъния са доста натоварени вътрешни граници за рамките на ЕС, тъй като по всички регламенти трябва да се извършва граничен контрол, а и трите държави са член на европейското семейство. Това затруднява и създава дискомфорт на най-обикновения гражданин, особено в летните периоди, когато има засилен поток на туристи, каза Златанов.

„Според нас, като полицаи, разлика не би следвало да има, в професионален аспект недоумяваме защо се налага и продължава да се налага този двоен стандарт“, заяви шефът на гранична полиция. С приемането ни в Шенген огромен ресурс от вътрешните граници ще бъде насочен към външните, които освен граници на България, са и граници на ЕС“, подчерта той.

И отбеляза, че много се подценява фактът, че българо-турската граница е най-натоварената сухоземна граница на Европа. След като започна войната в Украйна целият поток на тежкотоварни автомобили в момента е пренасочен и минава през нашите КПП-та. Тенденцията на преминаване на тежкотоварни автомобили от последните години, ако се задържи, скоро това ще е първото по натовареност в света КПП. Тази година на „зелена граница“ бе рекордната, най-натоварена откъм мигрантски натиск. Допреди 2 г. натискът бе с 50% по-висок от миналогодишния“, каза той.

Златанов подчерта, че има и добра комуникация с Турция – „каквото правим ние, това правят и от другата страна“. Лятото имаше много денонощия, в които нашите гранични служители предотвратяваха по 1500 опита на денонощие в пресечена гориста местност. Ако това не бе станало, всички тези мигранти щяха да са в сърцето на Европа“, каза Антон Златанов.

Той отчете с около 30% повишено присъствие на техни патрули по граничния път, което е помогнало да спират мигранти още на границата. Проведени са и повече оперативно-преследвателни мероприятия. Започнали са да задържат много повече мигранти и трафиканти във вътрешността на страната. Според анализите им в последната половин година до изхода на България с Турция са достигали все по-малко мигранти, с около 36% по-малко, което говoри за по-добрата им работа на първа линия и по движението на мигрантите след това. Данните са представени на Австрия. От срещи с колегите му там разбрал, че мигрантите без регистрация са намалели наполовина и вече са 40 хил., което е безспорен успех.

„С колегите на професионално ниво имаме пълно разбирателство и тяхно признание, че граничната полиция на България работи добре, адекватно и постоянно подобрява своята дейност. В професионално ниво никой няма претенции към нас“, категоричен е Златанов. И изрази готовност по всяко време да посрещне проверки, за да докаже още веднъж готовността си. Той обаче съжали, че е крайно демотивиращо „постоянно да получаваме отлични оценки, но да не се постига желания резултат“.

Златанов използва възможността отново да поднесе съболезнованията си на загиналия точно преди година, на този ден, служител на гранична полиция, който бе убит на граничната линия с куршум, изстрелян от съседна държава. Оказваме подкрепа на семейството. Не всеки ден загива граничен полицай, в такива условия работим, в такива условия чуваме от хубави кабинети и удобни сгради, че се справяме отлично, но получаваме нелогичен отговор към приемането ни в Шенген. Аз не разбирам от политика, там вероятно е позволено, в нашата работа, не е. Аз не го разбирам, не го разбират и моите колеги“, емоционален бе Златанов.

Шефът на националната полиция Атанас Илков се спря в подробности на комуникацията и кооперацията, която се извършва не само със съседните ни държави, но и с други страни, членки на ЕС. 24/7 се обменя информация с партньорски организации. Разполагаме с дългогодишен опит за съвместни патрули по спазване на опазване на обществения ред, както и гранични, отчете той. Илков обаче се оплака и от липса на достатъчно дейности и изрази надежда, че догодина по линия на Европол ще има такова, за което се надява на подкрепа от ЕП.

Страната ни отдавна отговаря на всички изисквания и реално допринася за сигурността в съюза, категоричен бе той.

Българският зам. вътрешен министър Ивелина Дундакова настоя, че още през 2019 г. България е изпълнила критериите за членство. Според нея приемът ни ще засили гарантирането на сигурността, и двете страни се справят много добре и работят заедно за да предотвратяват редица престъпления. Това ще подпомогне да концентрираме усилия там, където са нужни. А едно от тях е разполагането на повече униформени по външните граници с Гърция и Турция, добави още тя.