Шефът на „Подкрепа“: В плана за възстановяване на правителството има чудовищни глупости. Повечето от тези хора не знаят как функционира държавата

0
1045
Димитър Манолов

Ще се обречем завинаги на енергийна смърт за 7 млрд. лева, казва Димитър Манолов

„Ситуацията е доста неприятна и не знам дали някой въобще е в състояние да предложи истинско решение. Едва ли някой е в състояние да направи прогнози. Това, което се случва в Европа, с нейното сериозно съдействие, може да ни докара и аз не знам докъде“, коментира пред БНР Димитър Манолов, президент на КТ „Подкрепа“ и председател на Надзорния съвет на НОИ.

„Големият общоевропейски проблем е, че тази европейска машина е прекалено статична, прекалено голяма, прекалено тежка, прекалено тромава и не може да реагира на тези бързо променящи се обстоятелства. В този План за възстановяване и устойчивост пише някакви чудовищни глупости, които са тотално несъотносими към ситуацията, в която живеем. И преди бяха глупости, но сега вече са чутовни глупости“, подчерта синдикалистът.

„Продължаваме да закриваме собствените си източници, защото ще кажем на слънцето как да свети. Изключително абсурдна е тази самоубийствена политика. Лошото е, че в България ние продължаваме да приемаме безропотно подобни неща. Както навремето ни закриха атомните централи, четирите реактора, без абсолютно никаква техническа причина, нула, сто експертизи доказаха, че са абсолютно безопасни тези блокове. Затворихме ги, за да ни приемат в ЕС. Сега, за да ни дадат някакви 7 милиарда евро, ние ще си закрием и въглищната енергетика и ще се обречем завинаги на енергийна смърт“, твърди Манолова.

„Проблемът на тази коалиция е, че тя се събра с една-единствена цел – анти, а нямаше, няма и вероятно няма да има устойчив план какво да правят нататък. Коалиции от този тип не са в състояние да правят устойчива политика“, коментира Димитър Манолов в предаването „Преди всички“.

Вътре в тази коалиция няма устойчиво лидерство, смята той.

„Тези хора, повечето от тях, не знаят как функционира държавата“, допълни Манолов.

„Тези, които „карат влака“, да предложат пакет от мерки и да седнем да ги обсъдим“, призова синдикалистът за антикризисните мерки.

Минималната работна заплата е един от малкото инструменти, с които правителството разполага и той е изключително важен, отбеляза Манолов за заявката на Министерството на финансите в неговата средносрочна бюджетна прогноза до 2025 г. минималната заплата да остане 710 лева.