Радев критикува правителството и от Ню Йорк: Държава не се управлява с бягство от отговорност

1
82
Румен Радев Снимка: Нова нюз

Черно море вече е военна зона, няма как да го отречем – там се свалят дронове, там плуват мини, там военни кораби спират търговски кораби, казва президентът

Президентът Румен Радев днес ще произнесе реч в рамките на общополитическия дебат към Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Той проведе редица двустранни срещи – една от които с австрийския му колега Александър ван дер Белен.

След разговорите стана ясно, че Виена не е променила позицията си за членството ни в Шенген, а Радев отправи критики към кабинета.

Държава не се управлява с бягство от отговорност, с квалификации, лозунги, противопоставяне на едни сектори от икономиката и обществото на други, заяви Радев в отговор на въпрос за протестите срещу правителството, които бяха предприети от различни организации на производители и представители на синдикатите.

Държавата трябва да се управлява така, че да има доверието на хората и те ще дадат своето доверие, когато видят, че правителството поставя на първо място българските интереси, на българската икономика и на българските граждани. Когато това не се усеща и има проблеми, кредитът на доверие се изчерпва много бързо и хората тръгват да решават въпросите си и с протести, заяви Румен Радев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В отговор на въпрос за обещанията на правителството да отдели необходимото финансиране за подкрепа на производителите, президентът посочи, че доверието остава ключов въпрос, тъй като българите са лъгани неведнъж и не разчитат на инцидентни компромиси, нагаждания и кърпеж. „Хората искат да видят устойчива политика и решения, а за да ги видят, трябва да има ясна визия, решимост и диалог и на първо място да се поставят техните интереси, а не на друга държава“, заяви Румен Радев. Държавният глава призова правителството и производителите да проведат разговори за проблемите в сектора и да бъдат търсени устойчиви решения, които да дадат ясна перспектива за бъдещето и да има повече справедливост.

Президентът напомни, че през септември м.г. именно България постави в Европейската комисия въпроса за потенциалната опасност от прекомерния внос на украинска селскостопанска продукция, не само на зърно, и темата е била обсъдена от европейските институции, така че да има своевременна реакция. „Не беше лесно, отне месеци, но България помогна на ЕС да разбере проблема, неговата динамика и потенциала му да внесе нестабилност в самия съюз, така че да се реагира навреме“, заяви държавният глава.

В отговор на въпрос дали протестиращите производители у нас не могат да достигнат начин на производство, така че да бъдат конкурентоспособни на пазара в ЕС, за разлика от производителите в други държави членки, президентът напомни, че все още не са изравнени субсидиите в земеделието между България и други страни в ЕС. „Затова българската държава трябва да се отнася с много по-голямо внимание към този сектор, защото той е ощетен няколко пъти. Няма равенство на субсидиите, а съответно и самото разпределение на субсидиите вътре в страната не е регулирано по най-добрия начин“, посочи Румен Радев. Затова е необходима ясна, устойчива и проактивна политика на България и в самия ЕС.

Запитан, доколко са ощетени производителите в България, след като са получили огромни субсидии, президентът посочи, че въпросът е дискусионен и тежък, но той следва да бъде зададен на предишни български правителства, „които способстваха именно по такъв механизъм да се разпределят парите“. „Явно е, че има проблеми и несправедливости при формирането на субсидиите и тяхното разпределение и при начина на реализация на продукцията, но това не означава, че трябва да се обвиняват хората, които ни хранят“, подчерта държавният глава.

За открития край Тюленово дрон Румен Радев очерта като най-важен въпроса какво може да причини тази машина и обвърза този инцидент с недостатъчното средства за българската армия. Отново повтори предупреждението си, че начинът, по който се отнасяме към войната в Украйна, ще доведе да увеличаване на интезивността ѝ и до разрастването ѝ. „Черно море вече е военна зона, няма как да го отречем – там се свалят дронове, там плуват мини, там военни кораби спират търговски кораби. Така, че всичко това – ако не вземем мерки и не разберем, че трябва да сложим час по-скоро край на тази война, това неизбежно ще пълзи към нас“.