Шофьорът на поршето, смазал французин на околовръстното, вече е обвиняем, имал 23 глоби за превишена скорост

0
140
прокуратурата
Снимка: архив

Няма спирачен път, показва първоначалният оглед на МВР

Повдигнато е обвинение на шофьора, който причини тежката катастрофа от рано тази сутрин на Околовръстния път в София. Водачът не е осъждан, той е 39-годишен български гражданин.

„Управлявал е автомобил „Порше Панамера” с висока скорост, която обаче в момента не може да бъде посочена с точност, защото няма автотехническата експертиза. Той удря лек автомобил „Форд”, той се обръща по таван. Причинена е смъртта на 64-годишен френски гражданин и причинява телесни повреди на 62-година френска гражданка, която е с опасност на живота. Причинява телесна повреда и на водача на форда, заяви говорителят на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова.

Водачът на „Поршето” е отказал да бъде тестван, но после е дал кръвна проба във ВМА, която още не е готова.

„Налице са достатъчно доказателства, поради което е повдигнато обвинение на извършителя заради ПТП-то и шофиране при несъобразяване на пътните условия и висока скорост. В резултат на това причиняването на средна повреда на водача на пострадалия автомобил, средна телесна повреда на френската гражданка и настъпилата смърт на единия от пътуващите в лекия автомобил“, съобщи дежурният прокурор Сабина Христова.

Извършителят е задържан до 72 часа с оглед на искане за мярка задържане под стража. Предстои разпит на свидетели, назначаване на съдебно- автотехническа експертиза, както и медицинска такава.

„От 2002 г до 2009 г. той има 5 нарушения, от 2011 г. до настоящия момент са издадени 23 електронни фишове за движение с превишена скорост”, каза Радослав Начев, зам.-шеф на Столичната пътна полиция.

„Миналата година Пътна полиция го е спряла, защото не е ползвал колан. Връчват му 6 фиша на стойност 1250 лева. До момента не са платени. От юни досега има още 5 фиша на стойност 700 лева. Незаплатените му глоби са на стойност 1950 лв. 2350 лв. са били платени”, уточни той.

Водачът на форда има 5 фиша, който са платени и са за неправилно паркиране и неспазване на пътни знаци.

При първоначалния оглед на пътя от МВР не са открили среди от спирачен път.