Скандал между ГЕРБ и ПП след лъжи на Петков за въглищните централи, експремиерът отне микрофона на Жечо Станков

0
152
Скандалът между Жечо Станков и Кирил Петков

Това, което са предложили ПП, не защитава интересите на страната и изправя пред риск националната и енергийната сигурност на страната, каза Теменужка Петкова

Кирил Петков от „Продължаваме промяната” и Жечо Станков от ГЕРБ се скараха в парламента. Повод станаха въглищните централи и тяхното закриване. В спора се намесиха бившият енергиен министър Теменужка Петкова и бившият финансов министър Асен Василев.

Първо, на брифинг в сградата на парламента ГЕРБ заявиха, че Кирил Петков е поел ангажимент да закрие 83% от въглищните централи у нас, което поставя под риск енергийната сигурност на страната ни от една страна, а от друга – обрича над 100 хиляди души да останат без работа.

Минути по-късно Кирил Петков започна трибунката си пред медиите в парламента, казвайки, че днес страната ни е сред първите 10 страни, която има усвояване на плащане по Плана за възстановяване и устойчивост.

Намаляването на въглеродните емисии не започва от плана за възстановяване, а от техните ангажименти (на ГЕРБ – бел. ред.), каза още Петков, когато бе прекъснат от Жечо Станков. Петков го попита кой е поел ангажимента България да намали въглеродните емисии?

Последва говорене един през друг. Кирил Петков отне микрофона на Станков, който си намери друг. Петков го покани на трибунката до него, а Станков продължи да изброява какво очакват гражданите – като саниране, безплатна топла вода, електрическа енергия. На това Петков отвърна: Едни хора, които са управлявали 12 години, които похарчиха 3 млрд. за турската тръба.

Наложи се да се намесят и Теменужка Петкова, и Асен Василев. „Счупихме всички корупционни практики и от това много ви боли“, каза им Василев.

При опита на Кирил Петков отново да се качи на трибунката и да даде изявлението си, Станков от ГЕРБ заяви: „Пълна лъжа. В плана пише, че 83% от централите трябва да бъдат затворени. Искаме да санираме, всички български граждани искат това. Хората плащат по-високи сметки благодарение на вашата политика в енергетиката“. Кирил Петков отговори, че ПП никога няма да подкрепят ГЕРБ и нямат кюлчета в чекмеджетата, а Теменужка Петкова му отвърна: „Вие пък имате парапети“.

„Ние сме тук, за да оборим две лъжи, които бяха изречени от Кирил Петков преди броени минути“, заявиха на брифинг в Народното събрание депутати от ПГ на ГЕРБ.

„Първата голяма лъжа е, че правителството „Борисов 3″ е поемало ангажимент за 40% намаление на емисиите. Единствената държава членка, която гласува въздържала се за този тип съкращаване на емисиите, беше България и това може да бъде проверено на Съвета по околна среда“, заяви Жечо Станков от ГЕРБ.

„Втората по-голяма лъжа, обаче е, че правителството на Кирил Петков не е поемало ангажимент и термични централи в България няма да бъдат затваряни. Не само че ще бъдат затворени, а ще ви кажа, че процентът затворени ще бъде много по-голям от 40 процента“, каза депутатът от ГЕРБ и посочи конкретна страница от Плана за възстановяване, където това е описано подробно.

Според Станков 83% от въглищните централи в България ще бъдат затворени.

„Лъжата беше основен способ на управление на „Продължаваме Промяната“. Днес те продължиха с тези лъжи, колегата Станков ви запозна с две от тях. Аз искам да добавя към тях още една, която Кирил Петков се опита да лансира на днешната среща с представителите на Европейската комисия. Той обясни, че когато те са поели властта, България е била една от малкото държави, членки в ЕС, която е имала много ниска степен на готовност със своя План на възстановяване и устойчивост.

Една голяма лъжа, тъй като правителството на премиера Борисов, управлявало до април 2021 година, бе готово изцяло с Плана за възстановяване и устойчивост, план, който бе съгласуван на 99% с ЕК. Одобрен план, в който дата за затваряне на въглищните централи нямаше. Такива ангажименти безумни никога не сме поемали. Ние бяхме единствената държава членка, която не гласува „за“ новия размер на емисиите, които трябваше да бъдат приети като база и като условие за спазване на екологичните норми“, каза Теменужка Петкова.

„Тези хора излъгаха за пореден път, но тази лъжа ще струва скъпо на българското общество, ако ние не направим всичко възможно да се противопоставим на тези хора. Това, което те са предложили, на първо място не защитава интересите на страната. На второ място е невъзможно и на практика изправя пред риск националната и енергийната сигурност на страната“, категорична бе Петкова.

„Планът за възстановяване и устойчивост бе забавен с година и половина, заради една-единствена причина, натаманяването в него на лобистки проекти“, заяви Красимир Вълчев.

Причина за напрежението стана договореното по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) в сектор „Енергетика“ след среща в парламента със Селин Гауер, Генерален директор на Работната група за възстановяване и устойчивост на Европейската комисия. Сред въпросите, които са били обсъждани, е намаляването на въглеродните емисии с 40 процента за сектор „Енергетика“ до 2026 г.

От „Продължаваме Промяната“ обявиха на брифинг след края на срещата, че намаляване с 40 процента на въглеродните емисии за сектора е договорено още от ГЕРБ-СДС с подписването на целите на ЕС за намаляване на вредните емисии. От ГЕРБ-СДС насочиха вниманието към действията на предходното редовно правителство – това на Кирил Петков.