Слави Трифонов хвали Каримански, а фенове на ДБ и протестъри го разкостиха във фейсбук

0
411
Любомир Каримански

Той не може да бъде управляван и никой не може да му нарежда, твърди лидерът на ИТН

„Днес парламентарната група на “Има такъв народ” официално ще номинира Любомир Каримански за управител на Българската народна банка. Познавам достатъчно добре господин Каримански. Мисля, че вече и вие го познавате“, обяви лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов във фейсбук.

Той определи Каримански като висококвалифициран банков и финансов професионалист с над 20-годишен опит в развитието на финансовия и банковия сектор и успешно приложен лидерски опит.

„И нещо много важно – всички, които познават Любомир Каримански, знаят, че той не може да бъде управляван и никой не може да му нарежда. А това прави кандидатурата му още по-силна“, твърди Трифонов.

„Внушенията и лъжите няма да спрат мен и моите колеги да правим това, което винаги сме правили. А то е едно и също – правим това, което ни повеляват моралът, законите, правилата. В случая – те, а и коалиционното споразумение, ако щете, ни позволяват, но и ни задължават да излъчим една силна и достойна кандидатура. И ние го правим. Сега всичко е в ръцете на парламента, защото сме парламентарна република и защото е негова работа“, коментира Трифонов.

В същото време феновете на ДБ буквално разкостиха Каримански, след като стана ясно, че ИТН държи на кандидатурата му.

„Автобиография с толкова пропуснати и неназовани местоработи не съм виждал от 2013 година, когато обявяваха един шеф на ДАНС. За Каримански иде реч, кандидат за шеф на БНБ. Надявам се такъв и да си остане“, написа Николай Стайков, журналист от Антикорупционния фонд.

Публикацията му се споделя от редица фейсбук профили, някои от тях реални, а други – очевидно тролски.

Под написаното Теодор Михайлов, който беше кандидат-депутат от ДБ, коментира с ирония, че „Ама как така, искаш да кажеш, че ДПС греши в избора на подкрепата ли?“.

Иво Дошев хвърля светлина около белите петна в биографията на Каримански: „Ники, Каримански беше единият изпълнителен директор на гнилата ябълка „Инвестбанк“ на Петя Славова. Не видях да го пише обаче. Също работеше и в „Петрол“ за Митко Събев и Денис Ершов, а и помня имаше нещо общо и с „Транс Телеком“.

„Е, това се премълчава! Още когато го спрягаха първия път за БНБ, паметливи описаха великият му стаж при Петя Славова!!Няма лабаво! И плашат коалицията!! Ясно кой иска мундьо със служебно правителство и нови избори!“, заявява Таня Атанасова.

Благовеста Кенарова излиза с просторен коментар срещу Каримански:

„Предстои избор на Управител на БНБ, един от най-ключовите постове в държавата. Многократно съм споделяла във Фейсбук професионалното си мнение за „банкера“ Любомир Каримански, чиято кандидатура беше издигната с патос във Фейсбук от лидера на ИТН Слави Трифонов.

Интересно, как точно Каримански покрива макар и доста мъглявото изискване за управител, според Закона за БНБ (чл.11, (3) ): „За членове на управителния съвет се избират и назначават лица с високи нравствени качества, които са изтъкнати професионалисти в сферата на икономиката, финансите и банковото дело“. По отношение на нравствените качества на Любомир Каримански, мога да съдя само от публично достъпната информация и от някои негови публични изяви. И в никакъв случай те не са в негова полза.

А по отношение на „банкерския“ му опит, независимо, че е представен от ИТН почти като съвършения „банкер“, имам сериозни възражения. Лично мен този човек никога не е преставал да ме изненадва с „банкерския“ си речник и култура. И какво като ще има препоръка от шефа на Европейския банков орган – ще ми е интересно с какво точно е допринесъл Каримански в този орган и по какви критерии го определят като „първокласен банкер“, според Фейсбук статуса на Слави Трифонов.

Искрено се надявам, че коалиционните партньори от коалицията на „Промяната“ няма да допуснат новия управител на БНБ да се казва Любомир Каримански“.