Слави Трифонов: Кирил Петков и Асен Василев сами се предложиха за министри

0
556
Снимка: БНТ
Николай Димитров - ГЕРБ/СДС Николай Димитров - ГЕРБ/СДС

Няма да подкрепим правителство с мандата на БСП, заяви лидерът на ИТН

„Няма да подкрепим правителство с мандата на БСП“, заяви лидерът на „Има такъв народ” Слави Трифонов в интервю за БНТ.

„Възпитанието изисква да отида на среща с БСП, но причината да не подкрепим БСП е, че първо имаме много големи различия – чисто като различни политически формации. БСП е лява формация. Тя за нас е партия от статуквото“, посочи той.

„БСП не ни подкрепи, когато имахме възможността да съставим правителство. БСП и самата Корнелия Нинова, заедно с нейния Висш партиен съвет, излязоха и заявиха, че няма да ни подкрепят. А според мен, това с подкрепата е както в любовта – и ти подкрепяш, и тебе те подкрепят“, отбеляза още Трифонов.

Той също така заяви, че ако се стигне до предсрочни парламентарни избори, е по-добре те да се проведат заедно с президентските (избори 2 в 1).

Според Трифонов българските политици все още не са такива, които да отговарят на потребностите на суверена.

„Имаше ясни политики за важните неща, които стоят пред България. За всичко, което следва пред държавата – нямахме различни възгледи с „Демократична България” и „Изправи се БГ! Ние идваме!”. Ние решихме, че щом имаме общи възгледи е нормално да бъдем подкрепени. Важно е да се свърши работа, а не да имаш министър. Самият Христо Иванов заяви, че няма амбиции за министерски кресла. Не им харесва министър-председателят, не им хареса и кабинетът. Ние представихме други, а резултатът беше същият. Това казва, че те просто не са искали да подкрепят такъв кабинет. Говорих лично с Христо Иванов и Мая Манолова в моя офис. Тези разговори не бяха публични. Попитах ги какво искат и какво трябва да се направи според тях. Те бяха ясни, че няма да подкрепят правителство на „Има такъв народ”, каза лидерът на ИТН.

„Аз не съм се виждал с никого от ДПС. Нямало е никакви разговори с тях. Никой не стои зад „Има такъв народ” освен гласоподавателите. Аз съм гарант! Никой не стои зад партията освен нейните избиратели и аз!”, категоричен бе Трифонов.

Асен Василев и Кирил Петков първи се свързаха с нас и пожелаха да останат министри в следващото правителство.

„Аз бях на мнение, че те трябва да участват в него. Петков дойде и аз му казах, че той трябва да е част от следващото правителство. Той ми заяви, че Василев трябва да е министър на финансите. Казах, че това е важен пост и ще го определим ние, но Василев може да е министър на европейското финансиране. Казах, че и министърът на образованието ще е част от този кабинет. След тези разговори Петков започна да има ултимативно поведение”, разказа лидерът на „Има такъв народ”.

„Не смятам, че българската позиция по въпроса за Северна Македония трябва да се сменя. Тя е точно такава, каквато трябва да бъде. Топката е в тях и те трябва да направят нещо, за да я променим. Ние дълго време бяхме с прекрасно отношение към тях. Реакцията от тяхна страна не бе такава”, заяви Трифонов.