След 1 г. „промяна“ и чистка в спецслужбите Иво Мирчев вижда чужди сили, стигнали до върховете на държавата

0
334
Ивайло Мирчев Снимка: фейсбук/БТВ

Той не визирал президента

„Българските служби са пробити. В тях има хора, които не работят за България”, каза по БНТ депутатът от „Демократична България” Иво Мирчев. Изявлението му идва след повече от 1 г. „промяна“ и чистка по върховете на спецслужбите, вътрешен министър през този период е Бойко Рашков.

„Руското разузнаване, без значение дали е руското – разузнаване, което не работи за българския интерес, чужди сили са стигнали до върховете на държавата. Има зависими хора във върховете на държавата. Въобще не визирам президента. Хора, от които зависят много неща в страната, са зависими и са били в контакт с тези служби”, каза Мирчев.

По думите му ДАНС е най-малко проблемна. Най-проблемни са Държавна агенция „Разузнаване” и Военното разузнаване. Като пример за пробива даде „Капитан Андреево”, където е имало сигнали за контрабанда, а службите нищо не правят.

Заяви, че ако ДБ са в управлението, ще настояват за категорична реформа в тези служби.

По думите му няма точен момент да изгониш руски дипломати. Сигнали имало години назад. Според Мирчев е обществена тайна, че руските дипломати в голямата част се занимават с разузнавателна дейност и вършат неща, които не са в интерес на България.

„Те бяха изгонени за действия срещу интересите на България, което са стандартни процедури. Не се е случило нещо толкова безпрецедентно”, каза Мирчев и напомни, че в ДАНС беше хваната цяла клетка на руското разузнаване.

По отношение на преговорите за нов кабинет каза, че ДБ нямат различия по приоритетите – борбата с инфлацията, еврозоната и Шенген. За геополитическата независимост за България нямат противоречия с БСП. Заяви обаче, че е сложно да седнат заедно с БСП на една маса за преговори за общо управление. „Това е трудна коалиция”, заключи Мирчев.