След 6 години Нинова демонстрира, че не познава БСП и устава

0
361
Нинова не познава устава на партията.

Тя прилича на Кирил Петков по нарушения

repnews.net

В предаването на Цветанка Ризова подалата оставка Нинова, в драматична поза разказа, как е мълчала, за да запази единството на партията докато “ръцете на задкулисието в лицето на ГЕРБ от години, Радев и служебния му кабинет от скоро, са опустошавали БСП през тези години. Поставена в ролята на “Бяла жертва” Нинова заяви, че подава оставка, че тя е изпратена на всички и заведена в деловодството. “Виновна съм, че мълчах” завяви по хамлетовски наранената Нинова.

И да беше замаълчала още малко…

На практика Нинова вече е лидер в оставка.

Тя обаче добави, че ще води преговори и понеже е “уставняк” и познава устава. Според нея обаче, конгрес през януари трябва да констатира оставката и защото, така е записно в устава.

Проблемът е, че в устава на БСП, публикуван на сайта на БСП и променен от самата Нинова с въвеждане на пряк избор през 2016 г., пише съвсем друго нещо.

В и чл.17 ал. (2) глава “Избор на председател на БСП” е записано:

В случаите на предсрочно прекратяване на пълномощията на Председателя неговите функции се изпълняват от заместник- председател, определен с решение на НС.

Дали Нинова, се опита по “харвардски” да внуши преди заседание на националния съвет на БСП, какво трябва да се случи, или наистина не познава устава и въпреки претенцията да е юрист и председател вече 6 години може да гадаем. Факт е обаче, че и при двата варианта е поредното падение за Нинова.

Ако приемем, че тя се опитва, чрез внушения да въздейства на националния съвет на партията да я оставят да преговаря от името на БСП и съдбата ѝ да се решава от конгрес, то залага цялата партия в ръцете на “Продължаме промяната” и договорките на Нинова с тях. Защото всичко, което тя подпише и договори, през януари ще бъде поставено под въпрос от конгреса на БСП. Но щетите и негативите до тогава от “заверата” на Нинова, ще са за БСП.

Ако приемем, че Нинова наистина не знае устава, то беше хубаво да го научи, за тези 6 години. Можеше и вчера да го прочете, за да разбере как се подава оставка. Защото е срамно да си юрист, да не познаваш устава на БСП, но да парадираш с това, че партията има страшни проектозакони, с които всичко в държавата ще е песен.

Националния съвет при следващо свое заседание да определи и.д председател на БСП. Той да поеме отговорност, да състави екип временно Изпълнително бюро, за да се насрочи, организира конгрес. Така както се случва в държавата при управление на служебен кабинет. Тези хора да получат мандат от националния съвет за преговори и рамка за влизане в управлението или не. А на конгреса да се направят нужните корекции в устава, за да се върне БСП в партийна нормалност и да избере нов председател по ред и правила определени от конгреса.

Всичко друго би било релевантно на погазването на Кирил Петков на конституцията. Защото устава на една партия е нейната конституция.