След като проспа една седмица, транспортният министър обвини предишни управления за заседналия кораб

0
1415
Христо Алексиев

Христо Алексиев се вживя в ролята на екшън герой

След като проспа една седмица, транспортният министър Христо Алексиев пристигна на Камен бряг, където е заседналият кораб, за да провери каква е ситуацията. След повече от седмица той обяви, че се заема лично със случая и обвини предишните управления за ситуацията.

„Една престъпна безотговорност години назад във времето, защото ясно е разписано, че държавата трябва да има ресурс и готовност. Налага се ние в рамките на 4 дни да правим нещо, което години наред не е свършено“, обяви Алексиев на въпрос защо се е чакало толкова време и как ще коментира изсипването на азотната тор в морето при акцията по разтоварване.

Алексиев уточни, че изваждането на плавателния съд е задължение на корабособственика, а „Морска администрация“ му е дала 1 седмица да изготви план и още 1 месец да изведе кораба. Именно затова той издал заповед да се мобилизират всички налични ресурси и лично дошъл на място.

„Ние като екшън герой трябва да решим ситуацията и ще го направим. Лично съм говорил с холандец, който е собственик най-добрата фирма в света, която е спасявала „Курс“. Човекът, макар че е в почивка, каза, че ще помогне. Наложи се дори да ползвам свои лични контакти“, обяви още Алексиев.

Той се закани, че предстоят уволнения и по веригата ще провери „кой е спал и не си е свършил работата“, като допълни, че ще бъде безкомпромисен.

На този етап ще бъдат поставени 4 големи котви, за да се обезопаси корабът и да не бъде пробит от вълните.

Шефът на Морската администрация Живко Петров обяви, че въпреки изтичането на азотен тор при разтоварването е предпочел да рискува и да свали поне някаква част от товара, а не цялата да изтече, ако се разбие корабът. По думите му товарът не бил толкова опасен.