Служебното правителство опроверга лъжите на Радев за бюджета, оставен от кабинета „Борисов“

0
1766
правителството
Министерският съвет

Изведнъж се намериха 2 млрд. лв., даже ще вдигат и пенсиите, макар и с малко – месец преди президентските избори

Служебното правителство опроверга днес за пореден път лъжите на Румен Радев за бюджет 2021 г. на кабинета „Борисов“. Още ноември миналата година той определи бюджета като „разоряващ“, чиято философия е „след мен и потоп“. През април и май президентът непрекъснато говореше, че бюджетът е продънен, че държавата е в тежко финансово състояние, едва ли не финансова криза. Оказа се, че пари в държавата има.

От служебния кабинет се похвалиха, че са намерили над 2 млрд. лева допълнителни приходи над планираното в бюджета за 2021 година и те са готови с идеи как да похарчат 1,8 млрд. от тях.

„575 млн. са за социални разходи, 430 млн. са за подкрепа на бизнеса, 335 млн. са за здравеопазване“, обяви финансовият министър Асен Василев.

Въпреки че Планът за възстановяване все още не е готов финално, нито одобрен от Брюксел, пари от него също са включени и разпределени.

Заложена е актуализацията на пенсиите от 1 октомври – малко повече от месец преди изборите за президент. Идеята е минималната пенсия да се вдигне от 300 на 340 лв., максималната от 1440 на 1500 лв., социалната от 158 на 170 лв. Всичко това щяло да се случи без вдигане на данъци.

Освен това всички пенсионери с доход под 369 лв., които нямат други приходи или големи жилища, ще взимат и социална надбавка.

„С всички тези мерки, пенсионерите ще бъдат извадени от бедност“, заяви Асен Василев и уточни, че в момента 43% от пенсионерите са под нея.

Не е много ясно обаче как с 12 или 40 лв. възрастните хора ще бъдат извадени от бедността.

Василев обяви, че ще иска актуализация на бюджета. въпреки че сред мнозина икономисти, включително злополучния кандидат-премиер на ИТН Николай Василев, такава актуализация не е необходима.