Средната оценка на матурите по български език е 4,14

0
17
Снимка: архив

Първото място за най-добър успех от изпитите по български език е за Испанската гимназия в София

Средният резултат на матурата по български език и литература е 4,14, съобщиха от Министерството на образованието. Въпреки дистанционното обучение от просветното ведомство посочват, че зрелостниците са се справили успешно.

„Разликата при литературата в сравнение с 2020 г. е по-малка от една точка в полза на миналата година, като тазгодишният резултат е с близо две точки по-висок в сравнение с 2019 г.“, посочват от МОН. Процентът зрелостници с максимален брой точки на задачата за формулиране на собствена теза по дадена тема тази година е по-висок – 45,06%.

Достъпът до матурите вече е отворен. Първото място за най-добър успех от изпитите по български език е за Испанската гимназия в София – 164 ГПИЕ „Мигел де Сервантес“. Там средният брой точки на зрелостниците е 83,15, което се равнява на оценка от 5,50 до 5,99.

Традиционно зрелостниците са се справили най-добре на изпитите по чужди езици, а най-зле – по предметите биология, здравно образование, география и икономика и философски цикъл. От МОН уточняват все пак, че средният резултат от изпита по философски цикъл е най-високият, откакто се провеждат изпитите.