Станев: Зад Асен Василев виждам дългата ръка на английското правосъдие

0
241
Филип Станев

Слави Трифонов бил в чудесно здравословно състояние, всеки ден играел баскетбол

„Слави Трифонов е в чудесно здравословно състояние. Всеки ден играе баскетбол“, заяви сценаристът и депутат от ИТН Филип Станев пред БТВ по повод здравословното състояние на своя лидер, който не се е появявал пред публиката от месеци.

От изказването на Филип Станев и днес стана ясно, че отношението към финансовия министър Асен Василев не е добро заради негови професионални действия в миналото по отношение на фалирала фирма. ИТН държат на моралната и професионалната страна на кандидатите за министри и не могат да направят компромис.

За това и според думите на Станев от партията са си дали преценка, че трябва да са много внимателни за личностите, които ще изпратят във властта. „Този служебен кабинет е на Радев, ние какво доверие да сваляме?“, отговори депутатът на въпрос за отношението към сегашната власт.

От коментарите на Филип Станев отново стана ясно, че ИТН недоумяват промяната в ДБ след декларацията на Христо Иванов преди дни. „Да кажеш, че няма да имаш персонални претенции, а после да посочиш конкретни личности – това не го разбирам. Няма отговор на този въпрос.

Не е било три пъти предлагано на Асен Василев да бъде министър, а имало три разговора с едно предложение, заяви депутатът от ИТН.

Той не възприема и твърденията за „дългата ръка“ на ДПС, за която говорели Василев, Иванов и Мая Манолова. Станев каза, че вижда само „дългата ръка на английкото правосъдие“ по отношение на г-н Василев.

„Каква дълга ръка на ДПС. Ние се срещнахме пред медиите с ДПС. Ние не търсим подкрепа“, настоя Станев. Той подчерта, че ИТН не са търсили подкрепа от ДПС, но парламентаризмът изисквал те да запознаят всички партии със своята визия.

Станев призна, че с ДПС имат допирни точки в образованието и социалната политика, но категорично не и в правосъдието. Според него не е изненада да се намерят общи неща между ИТН и ДПС, тъй като „няма българска партия, която не осъзнава какви са приоритетите. Те осъзнават къде са проблемите“.

„ДПС и ГЕРБ са част от този стар политико-олигархически модел. Виждали сме странни мнозинства. Думата „враг“ е метафорична“, каза той, подчертавайки, че основната цел е „изчегъртването“ на модела „ГЕРБ“.

Дали е възможно затопляне на отношенията с ДБ – Станев обяви, че не очакват извинение от Христо Иванов, но остават отворени за продължаване на преговорите. Сценаристът посочи, че сходните идеи са много. „Знаете ли, че 100% от разводите започват с брак?“, коментира още той. И обясни отново заявената вече позиция, че за партията на Слави Трифонов „коалиция“ е дума с негативен оттенък.